Nikolić: Srbija nema šta da krije

Mostar -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da Srbija hoće da istraži sva mesta za koja se sumnja da se na njima nalaze nestala lica, jer nema šta da krije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nikolić je istakao da je Srbija uložila mnogo napora kako bi institucionalizovala sistem za rešavanje ovog problema i podsetio da je više puta pozvao hrvatskog predsednika Ivu Josipovića da kaže gde se nalazi više stotina lica na teritoriji Srbije koje traži ta država.

"Hoćemo da istražimo, nemamo šta da krijemo, niti želimo šta da krijemo. Ako postoji bilo kakvo mesto za koje se sumnja, mi ćemo to mesto, u saradnji sa svima, i sa državom koja je zaintresovana i sa međunarodnom organizacijom, istražiti", podvukao je Nikolić.

"Tražim da mi kaže gde to još traže pet stotina ili sedam stotina lica na teritoriji Srbije, i znate da je to bio razlog zašto Hrvatska nije odustala od tužbe za genocid“, rekao je Nikolić novinarima u Mostaru.

On je istakao da je više puta insistirao kod predsednika Hrvatske da kaže gde se te lokacije nalaze.

Nikolić je rekao da je država Srbija potpuno iskreno ušla u potpisivanje Deklaracije da ne bi opterećivala buduće generacije.

"Bilo je u svakom narodu ljudi koji su činili zločine, pa i u srpskom, hajde da to konačno rešimo, zakopamo, ne dao vam bog da ste u koži porodica onih koji pretpostavljaju da su im otac, brat stric mrtvi, a nikakv dokaz za to nemaju“, istakao je Nikolić.

Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora potpisale su danas u Mostaru Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces pronalaženja nestalih osoba i definiše odgovornost i ulogu država u rešavanju tog pitanja.

Deklaraciju su potpisali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništav BIH Bakir Izetbegović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u Mostaru da se pitanje nestalih osoba tokom rata u Hrvatskoj ne može rešiti bez pune saradnje sa Srbijom i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu