Petak, 18.07.2014.

19:41

Merkel:Obustaviti sukobe u Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na zaraćene u Ukrajini da momentano prekinu vatru.

Izvor: Beta

Default images

"Sada je važno da se što je pre moguće sprovede nezavisna istraga", rekla je Merkela u Berlinu, na redovnoj konferenciji za novinare, dodajući da je za to neophodan prekid vatre.

Ona je naglasila da ima nagoveštaja da je malezijski avion oboren.

Ponovila je da je veoma važno da se postigne prekid vatre i nadje političko rešenje konflikta u Ukrajini.

"Ne vidim drugi način, nego da razgovaram s ruskim predsednikom", rekla je Merkel i dodala da izmedju nje i Vladimira Putina ima neslaganja, ali da ipak treba naći rešenje.

Kancelarka je kazala da je zvala holandskog premijera Marka Ruta kome je izrazila saučešće pošto su u malezijskom avionu, koji je krenuo iz Amsterdama, poginula i 154 holandska državljanina.

Nemačka vlada je kasnije saopštila da je Merkel razgovarala i s ukrajinskim predsednikom, Petrom Porošenkom i poljskim premijerom, Donaldom Tuskom.

To troje zvaničnika složilo se da je neophodno da se što je pre moguće istražiti pad malezijskog aviona.

Konstatovali su da Rusija mora da na jasan način utiče na proruske sepratiste u Ukrajini kako bi se "šansa dala miru". Porošenko je ponovio da je spreman na prekid vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: