Ukrajina: Kozaci oborili avion

Kijev -- Na osnovu transkripata presretnutih telefonskih razgovora između ruskih obaveštajaca i proruskih snaga, malezijski avion oborila grupa Kozaka, tvrdi Kijev post.

Izvor: Tanjug
Podeli

Transkrip je objavila ukrajinska bezbednosna agencija SBU.

Boing 777-200 malezijske kompanije "Malezija erlajnz", koji je leteo od Amsterdana do Kuala Lumpura i srušio se iznad istočne Ukrajine kod sela Čornuhin, u oblasti Luganska, 80 kilometara severozapadno od Donjecka, najverovatnije je pogođen raketom zemlja-vazduh.

Jedan telefonski razgovor je obavljen u 16.40 po kijevskom vremenu, odnosno 20 minuta posle rušenja aviona. Razgovor je vodio Igor Bezler, za koga SBU tvrdi da je ruski vojni obaveštajac i jedan od lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

On u tom razgovoru podnosi izveštaj o obaranju aviona osobi koju je SBU identifikovala kao pukovnika glavne obaveštajne službe generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije Vasilija Geranina.

Drugi presretnuti razgovor se vodi izmedju pripadnika proruskih snaga čiji su nadimci "Major" i "Grk" neposredno posle obilaska mesta nesreće, navodi "Kijev post".

"To je 100 odsto putnički (civilni) avion", kaže "Major", priznajući da ne vidi nikakvo oružje na mestu pada aviona.

"Apsolutno ništa. Samo civilni predmeti, medicinske stvari, peškiri, toalet papir", dodaje "Major".

U trećem delu razgovora, komandant Kozaka Nikolaj Kozicin razgovara sa neidentifikovanim pripadnikom proruskih snaga i cinično kaže da su u avionu mogli biti špijuni, jer u suprotnom on ne bi leteo u toj oblasti.

Na ruskoj verziji Fejsbuka, VK.com, juče se oglasio samoproglašeni lider Donjecke narodne republike Igor Girkin, čije je "ratno ime" Igor Strelkov, hvaleći se obaranjem aviona.

"Upozorili smo vas - ne letite našim nebom", napisao je Strelkov.

Misleći da se radi o ukrajinskom transportom avionu, Strelkov je dodao da je avion "oboren iznad Toreza", nenaseljene oblasti, tako da "nijedan nevinin čovek nije povredjeni".

Strelkov je, medjutim obrisao komentar kada je potvrdjeno da se radi o putničkom avionu, a ne vojnoj letelici, prenose strani mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu