KG: Dekan Pravnog iz afere Indeks

Kragujevac -- Redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Nenad Đurđević vršilac je dužnosti dekana te visokoškolske ustanove, potvrđeno je za Tanjug na tom fakultetu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Đurđevića je, krajem aprila ove godine, imenovao Savet fakulteta koji je prethodno razrešio funkcije dekana Predragana Stojanovića.

Stojanović, koji je dva puta biran za dekana, u izjavi Tanjugu je rekao da je ostavku na funkciju dekana podneo iz zdravstvenih razloga, što je, kako je naveo Savet fakulteta odmah prihvatio i potom za dekana imenovao profesora Đurđevića.

"Kada sam izabran za dekana, i tada imao sam zdravstvenih problema, ali je tada bilo važno organizovati rad na fakultetu i prihvatio sam tu funkciju, pre svega da Pravni fakultet prođe proceduru dobijanja akreditacije, ali moje zdravlje mi ne dozvoljava da se i dalje bavim tim poslom", rekao je Stojanović.

On je naveo i da je mandat novoizabranog vršioca dužnosti dekana šest meseci, te i da u tom roku treba organizovati izbore za novu upravu Pravnog fakulteta.

Profesori Đurđević i Stojanović su među 87 optuženih u aferi "Indeks", koja posle pet godina suđenja pred Višim sudom u Smederevu, i sedam godina od podizanja optužnice, još uvek nema sudski epilog.

Među 87 optuženih da su primali mito za upisivanje ocena bez polaganja ispita i izdavanje lažnih diploma, je ukupno 23 profesora, sa pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu.

Oni se terete da su izvršili ukupno 159 krivičnih dela, od kojih su 114 za primanje mita za upisivanje ocene u indeks bez polaganja ispita. Prema navodima optužnice, za upisivanje ocene uzimali su od 500 do 1.000 evra, dok su lažne diplome imale tarifu od 12.000 do 16.000 evra.

Afera "Indeks" na Pravnom fakultetu u Kragujevcu otkrivena je 20. februara 2007. kada je, zbog sumnje da su prodavali i kupovali ispite i diplome, uhapšeno 10 osoba, među kojima osam profesora. Do kraja marta te godine, u pritvoru se našlo 15 tadašnjih i dva bivša predavača Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Među prvima koji su uhapšeni su tadašnja pomoćnica ministra prosvete i profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Emilija Stanković, tadašnji dekan Sveto Purić i prodekan Božin Vlašković.

Krajem marta 2007. godine uhapšeno je još pet profesora, među kojima su dvojica bivših - dekan Pravnog fakulteta u Nišu Miroljub Simić i profesor Radomir Stojanović iz Novog Sada, kao i profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu Radoje Brković, Miodrag Mićović, Slobodan Svorcan.

Svi optuženi za korupciju na Pravnom fakultetu negiraju krivicu.

Prema podacima sa sajta Pravnog fakulteta, od devet članova Saveta fakulteta, najvišeg organa upravljanja tom ustanovom, iz redova profosora su i Emilija Stanković, Sveto Purić, Božin Vlašković i Miodrag Mićović, svi optuženi u aferi "Indeks".

"Verbić da kaže da li je etički da se postavlja optuženo lice"

Imenovanje profesora dr Nenada Đurđevića, okrivljenog u aferi "Indeks" na kragujevačkom Pravnom fakultetu, koja, doduše, još nije dobila sudski epilog, za v. d. dekana te visokoškolske ustanove, izazvala je različita reagovanja, a njegove beogradske kolege smatraju da je sramota što ni nakon sedam godina na taj "slučaj" nije stavljena tačka.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije - Transparentnost pozvao je tim povodom ministra prosvete Srđana Verbića da se javno izjasni da li je u skladu sa etičkim akademskim noramama da na čelo državnog pravnog fakulteta bude postavljeno okrivljeno lice, kao i da ministarstvo proveri zakonitost ovog izbora imajući u vidu da novoizabrani v.d. dekana nije mogao da dostavi validnu potvrdu nadležnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak - jer se ovaj postupak vodi pred Osnovnim sudom u Smederevu.

U saopštenju tog saveta se navodi da oni podržavaju namere resornog ministarstva u uvođenju reda u visokoobrazovni sistem Republike Srbije, ali jedino ukoliko te namere jesu principijelne u neselektivne i ukoliko se isti aršini primene i na državne i na privatne visokoškolske ustanove koje su jednake u pravima i obavezama, saglasno Ustavu Republike Srbije i Zakonu o visokom obrazovanju.

"Imajući u vidu poljuljan ugled visokog obrazovanja, sa ozbiljnom zabrinutošću konstatujemo činjenicu da je na čelo Pravnog fakulteteta Univerziteta u Kragujevcu ponovo došao profesor okrivljen zbog najveće obrazovne afere u Srbiji "Indeks", koja je nastala prodajom ispita na ovom fakultetu i što za epilog ima skoro 80 okrivljenih profesora i zaposlenih i drugih lica na ovom fakultetu i skoro sedam godina neefikasnog suđenja", navodi se u saopštenju.

Konstatuje se i da je na čelo ovog fakulteta bio, takođe, okrivljeni profesor u istoj aferi Predrag Stojanović.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u Beogradu Srđan Stanković za Tanjug kaže da je ovde reč o prezumciji nevinosti, odnosno da niko nije kriv dok se ne dokaže i da on želi da veruje da je to imenovanje učinjeno po zakonu.

Za njega je, međutim, više zabrinjavajuće to što se oko te afere u pravnom smislu već godinama ništa ne događa .

I njegov kolega, bivši rektor Beogradskog univerzitetata i aktuelni dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević se slaže da taj pravni proces oko afere "Indeks" predugo traje.

"Ti ljudi su tada bili suspendovani, a cela stvar je vodila i do velikih svađa kada je Pravni fakultet u Kragujevcu bio u procesu akreditacije. I sama Komisija za akreditaciju bila je podeljena oko toga da li taj fakultet treba akreditovati sa svim tim ljudima", rekao je Kovačević za Tanjug.

Ceo "slučaj" smatra nedopustivim i dodaje da ne zna šta se čeka.

Podseća i da je postojao predlog da se Pravni fakultet u Kragujevcu ukine i da se napravi studijski program pri Univerzitetu u Kragujevcu, ali je ta mera odbijena kao drastična.

"Ovakva situacija ne služi na čast nikome, ni akademskoj zajednici, ni Univerzitetu u Kragujevcu, Pravnom fakultetu, obrazovnom sistemu uopšte, pa i zemlji jer gledano spolja ne delujemo kao pravna država", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 278 idi na stranu