U Valjevu šteta deset miliona evra

Šteta od poplava u Valjevu procenjuje se na oko deset miliona evra, rečeno je na današnjoj sednici Gradske skupštine posvećenoj novonastaloj situaciji.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

21:05

Default images

Najviše problema načinila je reka Koluabara, a za sanaciju njenog korita, smatraju stručnjaci, trebačhe oko tri miliona evra. Sva četiri mosta na toj reci hitno se moraju sanirati, jedino je izdržao pešački most kod Stare zelene pijace.

Stradali su i mostovi na Obnici, Jablanici i Gradcu.

Odbornici su danas zaključili da treba okončati radove na brani "Rovni", na reci Jablanici iznad Valjeva, koja u sličnim situacijama štiti grad ali i ceo sliv Kolubare nizvodno, do Lazarevca i Obrenovca.

Propuste na brani zatvorio je rečni nanos, pa se akumulirala velika količina vode, što je pomoglo da Valjevo ovoga puta izbegne sudbinu Obrenovca.

Stiže i pomoć. Posle pomoći Vlade Srbije došle su značajne humanitarne pošiljke Bačke eparhije i Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Ljižanima je u dva navrata helikopterom stigla pomoć Vlade Srbije u flaširanoj vodi za piće, hrani, slatkišima i opremi za decu.

Najveći problem u Ljigu je nedostatak tehničke vode zbog havarija na cevovodu od izvorišta reke Ljig u selu Ba do opštinskog centra, koji na tom putu 27 puta prelazi s jedne na drugu obalu reke.

Osečini i Podgorini pomoć pripremaju prijatelji iz bratskih opština Središće na Dravi i Ormož iz Slovenije, kao i Nedelišće u Hrvatskoj, Herceg Novi iz Crne Gore i skopska opština Đorče Petrov.

Na Ubu će sutra početi da rade škole, a "Strela" će normalizovati autobuski saobraćaj.

Počinje i uklanjanje uginulih životinja u selima Crvena jabuka, Sovljak i Liso Polje. Predsednik Lajkovačke opštine Živorad Bojičić uputio je večeras apel sugrađanima da pomognu u obezbeđivanju kontejnera, hemijskih sredstava, hrane, odeće i obuće, pelena za bebe kako bi se pomoglo evakuisanima kojih je oko 500.

Bojičić je takođe rekao da amonijak ne curi iz lokalne hladnjače i pozvao građane da ne nasedaju dezinformacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: