Bošnjaci brišu "ić" iz prezimena?

Predsednik BNV Esad Džudžević najavio je da će Bošnjaci iz svojih prezimena “odstraniti” "nametnute im dodatke “vić” i “ić”". Meho Omerović: Kakva budalaština.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 14.05.2014.

13:58

Default images

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u poslednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore.

On je napomenuo da je reč o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrednosti Bošnjaka - dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojima je obeležen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća - jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.
Foto: Beta, Arhiva
Na ovu izjavu Esada Džudževića, koji je inače blizak Sulejmanu Ugljaninu, odmah je reagovao Meho Omerović, poslanik SDPS-a Rasima Ljajića i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i osudio je ocenivši da predstavlja "represiju nad sopstvenim narodom".

“Džudžević ima pravo da se zove kako hoće, on može da menja svoje prezime da ga skaćuje i radi s njim šta god hoće, ali nametati celom narodu promenu prezimena je represija nad sopstvenim narodom”, rekao je Omerović.

Omerović je dodao da je “tehnički predsednik umislio da je Bošnjačko nacionalno veće njegovo vlasništvo pa najavljuje dugoročni nacionalni program u kojem je predvidjeno da pripadnici bošnjačkog naroda odstrane iz svojim prezimena dodatke “vić” i “ić”.

“Ovo je samo potvrda bolesne želje da se po svaku cenu bude u medijima i da se privuče pažnja pa makar i ovakvim najglupljim i najneverovatnijim izjavama koje mogu samo da nas nasmeju. Veću budalaštinu nisam čuo, a u Srbiji se svašta izgovara. Od danas je postao šampion gluposti”, zaključio je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

321 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: