Manjine ne moraju da govore srpski

Beograd -- Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da ne zna u kom propisu piše da pripadnici nacionalnih manjina moraju da govore srpski

Izvor: Tanjug
Podeli

Balint Pastor je dodao da to ne znači da u sopstvenom interesu ne treba da savladaju jezik zemlje u kojoj žive.

Pastor je Tanjugu rekao da se Ustavom Srbije pripadnicima nacionalnih manjina jemče i obezbeđuju dodatna individualna i kolektivna prava, a jedno od njih je pravo na službenu upotrebu jezika i pisma u određenim opštinama i gradovima.

"Sa druge strane, ja ne znam u kom propisu piše da pripadnici nacionalne manjine moraju da govore srpskim jezikom, ali to ne znači da pripadnci nacionalnih manjina u sopstvenom interesu ne treba da savladaju srpski jezik”, rekao je on povodom najave iz Pokrajinskog odbora DSS da će ta stranka formirati "jezičke patrole".

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je danas da je sramna i veoma opasna najava formiranja, kako je rekao, "jezičkih trojki" i zatražio od Demokratske stranke Srbije da se od toga ogradi.

"Očekujem da se DSS ogradi od ovakve neodgovorne najave i da objasni svom prvom čoveku u Vojvodini da je to suprotno ne samo zakonu nego i zdravom razumu”, rekao je Omerović Tanjugu.

Ukoliko to ne urade, dodao je, onda bi trebalo da odgovore kako će patrolirati i sa čime, “da li sa Ustavom ispod miške, ili sa nekim predmetima, ili možda oružjem”.

Omerović je upitao i koje su patrole sledeće koje planiraju da formiraju i dodao da li su to “možda neke trojke koje će patrolirati po kućama nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini”.

Te patrole, kažu u DSS, će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Pastor je naglasio da se upravo zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina treba da savladaju srpski jezik, SVM već godinama zalaže za izmenu planova i programa za učenje srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, jer prema sadašnjim, to nije moguće.

On je dodao da se iz tog razloga nada da će SVM imati na tom polju partnere u što više stranaka na političkoj sceni Srbije, kako bi se zajednički izdejstvovalo da planovi i programi učenja srpskog jezika odgovaraju savremenim potrebama i da bi deca mogla da nauče jezik.

Sa druge strane, ne vidim ništa sporno da se Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine bavi ostvarenjem ustavnih i zakonskih prava Mađara i to verovatno čine i drugi nacionalni saveti”, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ukoliko je Ustavom i zakonom predviđeno da u određenim sredinama i mađarski jezik treba da bude u službenoj upotrebi, onda to u praksi znači da i table treba da budu istaknute na jezicima mađarske i drugih nacionalnih manjina.

Pastor je zaključio, komentarišući izjavu predsednika Pokrajinskog odbora DSS Milenka Jovanova o uvođenju "jezičkih patrola", da je to demagoška izjava i dodao da se nada da DSS, kao ozbiljna i legalistička stranka, ne stoji iza nje.

Jovanov je ranije danas na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da će te "jezičke patrole" biti formirane po ugledu na "jezičke patrole" koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.

"Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima gradjani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik.

LSV: DSS više ni ne krije svoju zlu nameru i profašističke metode

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da najavom "jezičkih patrola" Demokratska stranka Srbije pokazuje da joj je mesto u grupi "bratskih organizacija" koje ni kada se udruže ne mogu da pređu cenzus, jer je građanima dosta mržnje i podela.

"Ostankom van parlamenta, DSS više ni ne krije svoju zlu nameru i profašističke metode. Nema razlike između ove ideje i pravljenja spiska nepatriota, pa očekujemo da se nadležni prema tome tako i odnose", navodi se u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 278 idi na stranu