Putinu raste popularnost u Rusiji

Moskva -- Većina građana Rusije smatra Vladimira Putina inteligentnim, sposobnim, iskusnim, odlučnim i privlačnim, pokazuju rezultati najnovijih anketa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ankete su sprovedene u jeku ukrajinske krize i u vreme kada predsednik Rusije proslavlja 10 godina na vlasti.

Ispitivanje javnog mnjenja, koje je sprovela nezavisna agencija Levada, pokazuje da je popularnost šefa države dostigla 82 odsto, što je najviše od 2010. godine, preneo je Rojters.

Prema anketi koju je sprovela državna agencija VTsIOM, između 61 i 66 odsto Rusa ima poverenja u Putina, a svega tri odsto mu ne veruje.

VTsIOM je navela da građani Rusije cene predsednika zbog, između ostalog, njegove odlučnosti, inteligencije, sposobnosti i iskustva.

Osam odsto ispitanika smatra Putina (61) privlačnim čovekom.

Putin se 2012. godine vratio u Kremlj u trećem predsedničkom mandatu, pošto je prethodno bio premijer.

Popularnost mu je prethodno bila na vrhuncu tokom prva dva predsednička mandata, od 2000. do 2008. godine, u vreme kada je Rusija proživljavala privredni procvat, ali je zbog ekonomske krize opala dok je bio na čelu vlade.

Posle pripajanja Krima Rusiji 21. marta, Putin je, sudeći prema rezultatima anketa, ponovo osvojio srca svojih sugrađana, od kojih većina oseća ponos i radost, veruje da je pravda ispunjena i smatra da je povratak poluostrva označio vraćanje Rusiji tradicionalne uloge svetske sile.

Većina ispitanika misli da Moskva ima pravo da interveniše u bivšim sovjetskim republikama kako bi zaštitila tamošnje rusko stanovništvo, dok 34 odsto smatra da Rusija nema to pravo, ali ipak veruje da je u slučaju Krima delovala u okviru međunarodnog prava.

Svega četiri odsto Rusa misli da je Krim nezakonito aneksiran i da je to bila intervencija u suverenoj državi, dok 15 odsto misli da pripajanje poluostrva potvrduje Putinovu sve upadljiviju "avanturističku" crtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu