"Šarić se predao bezuslovno"

Darko Šarić se organima Srbije predao bezuslovno kada je shvatio da je lociran, kako bi se izbeglo krvoproliće, kaže ministar pravde Nikola Selaković.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

12:15

Default images

Precizirano je da je Šarićevo kretanje pra'eno u četiri zemlje Latinske Amerike.

"Kada je begunac toga postao svestan, dobili smo zahtev za kontakt i tada se odvijao i pregovarački proces. Usledila je ponuda za bezuslovnu predaju. Predaja je bez uslova, a Šarić je tražio da mu se omogući kontakt sa braniocem, majkom i sinom", naveo je Selaković.

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao i da su pregovori sa Šarićem počeli pre jednog i po meseca.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je teško bilo moguće da se Šarić prethodne četiri godine krio sam i bez pomagača i podvukao da se na njegovom lociranju i hapšenju radilo prethodnih devet i po meseci.

"Radi se o veoma složenoj operaciji i onog trentuka kada je begunac bio svestan da će do hapšenja doći došlo je do ponude od strane begunca da se predao. To se desilo pre oko mesec i po dana", rekao je Selaković. Na insistiranje novinara da kažu odakle je ta ponuda stigla i iz koje zemlje je Darko Šarić poslao ponudu za predaju, ministar pravde je rekao:

"Mislim da ste me vrlo doboro čuli, najvažnije i najbitnije je da je došlo do apsolutno bezuslovne predaje i bezuslovnog vođenja sudskog postupka", rekao je Nikola Selaković i nije hteo dalje da precizira gde je predaja Darška Šarića obavljena.

"Vrlo sam jasno rekao da je on boravio na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike. Bliže podatke o tome ne možemo u ovom trenutku da vam kažemo", rekao je on.

"Bez detalja predaje zbog još 18 lica"

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je istakao da zbog interesa istrage ne može da se precizira gde je i kako uhapšen Darko Šarić, jer je u bekstvu još ukupno 18 njegovih saradnika.

"U statusu begunaca sa međunarodnim poternicama se nalazi još 15 osoba zbog šverca kokaina i još tri lica zbog pranja novca. Nemojte očekivati podatke o metodologiji i načinu na koji smo ga locirali, jer bismo tako ugrozili lociranje ostalih 18 lica, na čemu se i dalje radi", rekao je Radisavljević.
Tanjug
Radisavljević je izjavio da je veoma zadovoljan zbog činjenice da se od pre par sati u posebnoj pritvorskoj jedinici Specijalnog suda nalazi okrivljeni Drako Šarić, protiv koga je tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo ukupno 13 optužnica.

Okrivljenom Šariću se na teret, između ostalog, stavlja i da je počev od 2009. godine prokrijumčario 5.754 tona kokaina, kao i da je u Srbiji oprao najmanje 22 miliona evra.

"Jako sam zadovoljan što se takav okrivljeni kakav je Darko Šarić nalazi u pritvoru. To je rezultat krajnje profesionalnog i predanog rada BIA, MUP-a kao i Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Činjenica je da smo ostvarili intenzivnu saradnju i komunikaciju sa kolegama iz drugih zemalja i agencija i današnji rezultat je produkt zajedničkog rada i odlične saradnje."

Miljko Radisavljević je rekao da očekuje da će Krivično vanraspravno veće vrlo brzo odlučiti o pritvoru.

Specijalni tužilac je rekao i da se krivični postupak protiv Šarića i pripadnicima njegove grupe nastavlja, da se Šarićevim pripadnicima već sudi i da je sledeći pretres zakazan za 24. mart i da će se videti da li će Darko Šarić tražiti odlaganje zbog pripreme odbrane.

"Moram da ponovim da sam veoma zadovoljan što se Darko Šarić nakon četiri godine od pokretanja krivičnog postupka protiv njega konačno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj 29“, rekao je Radisavljević.

Naveo je i da je Šarić kada je sitgao u pritvorsku jedinicu prvo rekao: "Dobar dan".

Za Darkom Šarićem u decembru 2009. raspisana je međunarodna poternica. Suđenje Šariću, u odsustvu, i njegovoj grupi počelo je 9. marta 2012. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

"Veliki dan za Srbiju, region i ceo svet"

Ministar Selaković je rekao da je hapšenje Šarića važan događaj za ceo svet.

"Veliki dan za Srbiju, naš region i ceo svet. Priveden je osumnjičeni za izvršena teška krivična dela krijumčarenje opojnih droga i pranje novca Darko Šarić. Preduslov bio je 13. jun 2013. godine, kada je po direktnom nalogu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u okviru BIA formirana posebna radna grupa sa isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hapšenjem Darka Šarića. Pre toga takva grupa nije postojala", rekao je Selaković.

Ministar pravde je dodao i da je ta grupa u svom delovanju primenjivala najsloženije metode u radu.

"Pod šefom BIA bilo 10 službenika, a čitava mreža koja je bila uključena u to brojala je ponekad i preko 100 lica. Pored naše BIA, veliku ulogu su imali i MUP Crne Gore, kao i Ministarstvo pravde Crne Gore, ali i čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, poput američke CIA, španske, italijanske, švajcarske, austrijske...", rekao je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: