Region: Vest o smrti Brozove udarna

Vest o smrti Jovanke Broz udarna je i u medijima regiona. Jutarnji list: Nekadašnja kraljica Jugoslavije otišla u 89. godini života.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

14:18

Default images

U mnogim medijima iz regiona centralno mesto zauzela je vest o smrti udovice doživotnog predsednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita.

Regionalni mediji, uz vest o smrti, pišu o njenom teškom životu u izolaciji koja je trajala više od tri decenije i navode delove iz biografije nekadašnje prve dame SFRJ.

Slovenačko "Delo" vest je objavilo pod naslovom: "Jovanka Broz: Opasna vladarka iz senke ili tragična žrtva?". Na naslovnoj strani su i brojni tekstovi o životu i proteklim "kritičnim" danima Jovanke Broz. Dnevnik navodi: Umrla je najpoznatija i najmisterioznija žena u socijalističkoj Jugoslaviji.

Jutarnji.hr piše: Nekadašnja kraljica Jugoslavije otišla je u 89. godini života. Punih 33 godine nakon što je postala udovica najmoćnijeg čoveka sa ovih prostora Josipa Broza Tita.

"Upravo je ona svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesrećne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata. Mlada, jedra partizanka nakon blistave ratne pobede i zauzimanja vlasti postaje supruga već tada harizmatičnog partizanskog vođe i "najvećeg sina naših naroda i narodnosti" gotovo 30 godina starijeg. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio, on Hrvat ona Srpkinja", piše Jutarnji.

"Priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinatna je, gotovo holivudska. Pepeljuga komunizma: od ličkog “čobančeta” i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svet bio pod nogama, da bi se kasnije “pokondirila” i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica. No, u svim tim ulogama ona je bila na visini pa tako i u ovoj zadnjoj", navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.

Jutarnji na naslovnoj strani svog portala ističe i početkom oktobra objavljeni tekst u kome se kaže da je Brozova "posvađala Srbiju" i "uznemirila i uzburkala srbijansku javnost svojim zahtevom" da bude sahranjena u Kući cveća. "Želja bivše prve dame Jugoslavije otvorila je niz pitanja - od onih etičkih do tehničkih. Vode se rasprave o tome kako pomaći par tona tešku mermernu ploču s Titovog groba i, na kraju, bi li to Tito uopšte želeo", navodi Jutarnji list.

Podsetimo, premijer Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da Vlada Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena u Kući cveća.

I mediji u BiH i Crnoj Gori objavili su biografije i vest o smrti Jovanke Broz na naslovnim stranama medijskih sajtova.

Makedonski mediji, s druge strane, manje su pažnje pridali ovoj vesti nego portali drugih zemalja bivše Jugoslavije. Kratka vest o smrti objavljena je na nekoliko medijskih portala, bez posebnog isticanja.

Svetski mediji o smrti Brozove

Vest o smrti Brozove stigla je i u svetske medije. Foks njuz i Vašington post u naslovu ističu da je "preminula udovica jugoslovenskog komunističkog diktatora". AP navodi da se Tito koji je bio na čelu partizana borio protiv nacista, a kasnije vladao gvozdenom rukom multietničkom federacijom.

AP i Rojters komentarišu da je ostala zaboravljena posle smrti muža Josipa Broza Tita. Rojters ističe glamurozan život Tita i njegove supruge.

Indijski medijski portal dnaindia.com, prenosi ovu vest uz širu biografiju Brozove, pod naslovom "Jovanka Broz, udovica maršala Tita, prva dama Jugoslavije, preminula u 89".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: