DS: Pobeda slobode nad tiranijom

Demokratska stranka (DS) je danas saopštila da će nastaviti da brani vrednosti za koje se izborila 5. okobra 2000.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 05.10.2013.

09:08

Default images

"Danas živimo u Srbiji u kojoj su ugrožena ljudska prava, u kojoj se narušavaju nezavisne institucije, u kojoj se vrši kriminalizacija političkih protivnika, u kojoj je sva vlast koncentrisana na jednom mestu, u kojoj je strah veliki, a kritike tihe", navodi Informativna služba DS.

DS navodi da će nastaviti da brani vrednosti 5. oktobra zbog svih građanki i gradđana koji su 20 godina podržavali politiku moderne Srbije u EU i onih sa kojima se borila za demokratiju, slobodu i šansu za normalan život.

Formiranjem prve demokratske Vlade, Srbija je krenula napred, a DS je vodila zemlju, verujući u ono zbog čega je i osnovana, navela je ta stranka, povodom godišnjice demokratskih promena.

DS ističe da su tada "gradjanke i gradjani Srbije odbranili svoju izbornu volju i pravo na slobodu i dostojanstven život", kao i da je "Srbija mučki zaustavljena ubistvom premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003."

U saopštenju se dodaje da je DS, nastavljajući njegovu viziju i težak put oporavka zemlje, dovela Srbiju na prag EU.

Član Predsedništva DS Borislav Stefanović izjavio da je 5. oktobar 2000. godine veliki dan u istoriji Srbije, dan u kojem je sloboda pobedila tiraniju.

"Svi bi trebalo da budemo ponosni, na taj dan ali i da se istovremeno stidimo izneverenih očekivanja posle 5. oktobra. Taj događaj i dan slobode pokušavam da odvojim od kasnijeg sivila i razočarenja, koje je mahom počelo ubistvom (premijera i lidera DS) Zorana Đindjića", rekao je Stefanović agenciji Beta.

Dodao je da je 5. oktobar bio prekretnica i tačka iza koje nema povratka na staro.

"Dobro je što je Srbija od tada bolje i razvijenije društvo i otvorenije prema svetu, kao i društvo u kojem se problemi rešavaju", rekao je Stefanović.

Istakao je da zato moraju biti zaustavljene tendencije koje vuku unazad.

"Godišnjica je i opomena da se ovog 5. oktobra setimo svojih grešaka i onoga šta je 5. oktobar nudio građanima, da se vratimo toj istorijskoj društveno-političkoj ponudi između građana i političke elite koja mora biti ispunjena ko god da vodi Srbiju, jer su to civilizacijske, evropske, ljudske i levičarske vrednosti za koje se zalažemo, i tu misiju mi ćemo nastaviti", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: