Šerijatska policija u Sarajevu

Sarajevo -- Svake godine za ramazan u Sarajevu se pojavljuje "šerijatska policija" koja upozorava građane koji se, prema njihovom uverenju, ponašaju neprilično za taj post.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Tako su česti primeri i ove godine u Sarajevu da sledbenici šerijata napadaju verbalno na ulici devojke koje, kako oni tvrde, "nisu prikladno obučene", prenose Novosti.

Svake godine u letnjem periodu u doba ramazanskog posta u Sarajevu se pojavljuju pojedinci za koje se govori da su šerijatska policija, a koji napadaju građane koji se prema njihovom verovanju neprilično ponašaju za vreme ramazana.

Na udaru su pogotovo mladi koji se drže za ruke, ili koji se čak usude da se poljube na ulici.

Već je i praksa da se u delovima Sarajeva ne toči alkohol u ovom periodu, a da se oni koji nisu islamske veroispovesti čak teraju iz kafana ako zatraže čašicu alkohola.

Enes Osmančević, profesor na tuzlanskom Filozofskom fakultetu, kaže, za "Novosti", da je ova pojava vrh ledenog brega.

Mehmedalija Nuhić, analitičar religije, kaže da, za razliku od muslimana širom sveta, koji žele postom da se približe milosti božjoj, mesec ramazana kod bosanskih muslimana se gleda kroz prizmu tumačenja normi islama na način da se pomoću njih stekne apsolutna prevlast nad teritorijom na kojoj žive, pa odatle i zabrana točenja alkohola.

"To je deo procesa koji se zove vulgurna interpretacija vere. Ovde imamo i medijsku histeriju. Kada se ove dve stvari spoje, onda dobijamo potpuno krivu sliku o svemu. Onda ovi problemi koji su na margini postaju dominantni. Odgovara neodgovornim politikama koji svoj nerad guraju pod tepih, a u javnosti izbacuju ove kvazi probleme", ističe Osmančević. "Umesto da se religija ostavi za privatnu sferu života, ona se izbacuje u prvi plan".

Prema njegovim rečima, BiH ima glasnu manjinu koja uvek nastoji da ostvari dominaciju nad tihom i pasivnom većinom.

"U BiH su verske vođe ušle u sve sfere života pa i u politiku. Na delu je višestruko negativnih uticaja politike i vere i pojedinci se gube u svemu tome", kaže profesor Osmančević za "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu