Šta se krije u Titovom sefu?

Beograd -- Sef u kom je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo stvari nakon smrti Josipa Broza otvoren je pre nekoliko meseci, a uskoro će se znati šta se u njemu nalazi.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Na sve češće prozivke u medijima da Komisija i dalje, 33 godine posle Titove smrti, krije tajnu ovog sefa, Oliver Antić, šef tročlane komisije Predsedništva Srbije koja je otvarala sef, za "Novosti" odgovara: "Nema nikakve misterije. Komisija je završila rad i čekamo nalaz ovlašćenog sudskog veštaka".

Antić dodaje da je medijima bilo mnogo neistina, i da je, između ostalog, i sam naziv "Titov sef" netačan. "On se zvanično zove "depozit 555 Predsedništva SFRJ". Ne mogu da otkrijem šta je u njemu, mogu samo da kažem da ima dosta starina", objašnjava Antić.

Pošto je Komisija koju je imenovao predsednik Tomislav Nikolić, kao pravni naslednik Predseništva SFRJ, popisala nađene stvari, sudski veštak je u njihovom prisustvu izvršio uvid.

"Očekujemo da on do septembra sastavi i podnese izveštaj, i tada bismo mogli da izađemo u javnost. Veštak će odgovoriti i na pitanje čije bi nađene stvari mogle biti", kaže Antić za Novosti.

TITOVA UNUKA NAJAVILA TUŽBU

Titova unuka Svetlana, koja živi u Sarajevu, nedavno je najavila da će tužiti predsednika Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer naslednici i sud još nisu obavešteni šta je nađeno u sefu u Narodnoj banci Srbije.

Ono za šta se utvrdi da je Titova privatna imovina sliće se u ostavinsku masu.

Zasada je samo potvrđeno da je u sefu nađena vredna numizmatička zbirka i Orden Karađorđeve zvezde, ukrašen brilijantima, rubinima i smaragdima, koji je pripadao kraljici Mariji. Prema rečima maršalove udovice Jovanke Broz, u sefu bi mogli biti i njegovi autorski honorari, nekoliko poslednjih plata, razni tekstovi i dokumenta, a ona veruje da je veliki deo Titovih i njenih dragocenosti pokraden.

Ostavinska rasprava Titovih naslednika započela je, na zahtev sina Žarka, 14. decembra 1983, a rešenje o podeli imovine, koje je Jovanka osporila, doneto je šest godina kasnije.

Ustavni sud proglasio je 2000. Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza - neustavnim. Otvoren je novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika. Tako je ostavina ponovo nastavljena tek u oktobru 2011. Kao naslednici pojavili su se udovica Jovanka, sin Miša, i deca pokojnog Žarka - Joška, Zlatica i Svetlana.

Poslednje ročište održano je u decembru, kada je sud i tražio od Predsedništva da otvori sef. Praktično, već šest meseci ostavinska rasprava čeka izveštaj o sadržaju sefa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu