U Siriji i džihadisti s Kosova

Pobunjenicima koji se bore protiv režima u Siriji pridružilo se čak 600 džihadista iz Evrope, između ostalog i s Kosova, navodi Kraljevski koledž u Londonu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.04.2013.

18:23

Default images

Oni se nalaze u Siriji od 2011. godine, a 441 od njih je i dalje u toj zemlji.

Džihadisti iz 14 evropskih zemalja, među kojima su Francuska, Nemačka, Britanija i Holandija, pridružili su se sirijskim pobunjenicima, zaključuje se na osnovu istraživanja koje je sproveo Međunarodni centar za studije o radikalizaciji (ICSR) Kraljevskog koledža u Londonu.

"Između 140 i 600 Evropljana otišlo je u Siriju od početka 2011. godine, a u toj zemlji se i danas nalazi 441 Evropljanin", rekao je istraživač Aron Zelin, a prenosi AFP.

U studiji je procenjeno da su u Siriju otišla 134 borca iz Britanije, 107 iz Holadije, 92 iz Francuske i 85 iz Belgije, kao i džihadisti iz Danske, Nemačke, Irske, Finske, Španije, Švedske, Albanije, Austrije, Bugarske i sa Kosova.

ICSR je svoje podatke zasnovao na onome što je objavljeno na džihadističkim veb-sajtovima, kao i na stotinama arapskih i zapadnih medijskih izveštaja.

"Kao i kad je reč o ranijim sukobima, slika je daleko od kompletne, a verovatno će takva godinama i ostati", objasnio je Zelin, dodavši da ne postoji "pravo prebrojavanje" stranih boraca, a da su javno dostupni izvori neminovno nepotpuni.

Najniže procene ICSR-a zasnivaju se na potvrđenim pojedincima, dok više procene uključuju neproverene procene vlade i medijskih izvora.

Studija je, međutim, opovrgla tvrdnje sirijske vlade da stranci čine veliki broj boraca protiv trupa lojalnih predsedniku Bašaru al-Asadu, pošto je istraživanjem procenjeno da stranci čine manje od 10 odsto opozicije.

Zelin je istakao da nisu svi stranci koji se bore u Siriji muslimanski ekstremisti i da samo mali broj možda učestvuje u terorističkim akcijama po povratku u Evropu.

"Ipak, pogrešno bi bilo zaključiti da pojedinci koji su se obučavali i borili u Siriji ne predstavljaju potencijalnu pretnju", upozorio je on.

Holandija je prošlog meseca podigla nivo opasnosti od terorističkog napada na "značajan", uz argument da povećan rizik predstavljaju uglavnom džhadisti koji se vraćaju iz borbi u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: