Afera mleko - ko ima prave podatke?

Nove analize pokazale još veće prisustvo aflatoksina u mleku, tvrdi Goran Ješić. Mleko u radnjama zdravo, odgovara ministarka zdravlja.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.02.2013.

15:01

Default images

Ranije danas poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao da javnost mora da zna istinu o mleku.

Analiza prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), pokazao je znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama, kaže vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Ješić je agenciji Beta rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS "alarmantni" i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

"Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati, jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana", rekao je Ješić i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

Rekao je da FINS nema akreditaciju države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene procedure, ali daje vrlo pouzdane rezultate i najavio da će za tri do četiri dana biti završena i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

"Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom", rekao je Ješić.

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku, jer je sada veoma važno preduzeti mere, u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

Ješić je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da kroz rebalans budžeta i uredbom o mleku, koju će morati da donese, interventno pomogne seljacima da kupe novu hranu i da utvrdi koja stočna hrana nije kontaminirana, što bi moglo dovesti do brzog rešenja problema.

Ješić je rekao da je povlačenje mleka iz trgovina prvi korak, a sada treba sačekati rezultate superanalize mleka, koju za potrebe Ministarstva poljoprivrede rade u Holandiji, ali je ocenio da je teško moguće da oni budu drugačiji.

Ponovio je da je pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina rigorozan jer prisustvo te materije kontinuirano postoji u ovom podneblju, te nije slučajno što je u Mađarskoj dozvoljen nivo 0,00, a u Srbiji je sa dozvoljenih 0,5 smanjen na 0,05 mikrograma po litru.

"Dakle, postoje zdravstveni razlozi za to, i vi po Zakonu o bezbednosti hrane čim posumnjate na neki proizvod, prvo ga skinete sa police, a tek onda radite analize, jer dok ih uradite, prođe 13-14 dana i građani konzumiraju tu hranu“, upozorava Ješić.

Ministarka: Nema mesta panici

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović takođe tvrdi da nema mesta panici jer je s tržišta povučeno mleko koja sadrži povećane količine aflatoksina.

"Povučena su sva mleka koja su prešla graniocu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ja sam obaveštena da su to dve vrste mleka", rekla je ministarka novinarima u Ministarstvu zdravlja.
Slavica Ðukiæ Dejanoviæ (Beta, arhiva)
Upitana o njenoj jučerašnjoj izjavi da građani sami procene da li će piti mleko, objasnila je da građani mogu bezbedno da piju mleko, ali da je normalno da deo građana strahuje čekajući rezultate laboratorije u Holandiji.

"Ako neko ima neku nesigurnost, verovatno mu je potrebno da sačeka rezultat neutralne laboratorije. Realno, nemamo razlog za paniku", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je istakla da se "nama problem nije ni dogodio" i da je ono što može biti problem povučeno s tržišta.

Prema njenim rečima, mleka povučena s tržišta nisu imala više od 0,1 mikrograma aflatoksina i podsetila da je do pre tri godine bilo dozvoljeno 0,5 mikrograma te materije.

Ministarka zdravlja je istakla da je i država u ovim okolnostima uradila sve što je mogla da uradi.

“Možemo piti mleko“

Da nema razloga za paniku i da je mleko bezbedno za upotrebu u uobičajenim količinama, poručili su i stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"Kod nas je, kao u Evropskoj uniji, dozvoljeno prisustvo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, dok je u svim ostalim zemljama ta granica 0,5 mikrograma. Po našim rezultatima na osnovu analize hraniva, sadržaj aflatoksina u litru sirovog mleka je 0,024 do 0,49", kazao je novinarima profesor Dragan Glamočić.

Po njegovoj oceni, problem je u tome što se u Srbiji razlikuju propisi o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku, i u stočnoj hrani.

"Propise koji su dozvoljavali prisustvo 0,5 mikrograma u litru mleka pooštreni su pre godinu i po, dok propisi o kukuruzu i hranivima nisu menjani, i dozvoljavaju visok sadržaj aflatoksina. Ako ta hraniva koja su zakonski ispravna, dajemo životinjama, dobijamo povećanu koncentraciju tog mikotoksina i u mleku", objasnio je Glamočić.

On je potvrdio da ima hraniva u kojem je koncentracija aflatoskina veća od dozvoljene, ali je to posao tržišne kontrole.

Viktorija grupa: Nema politike

Kompanija Viktorija grupa još jednom se oglasila povodom navoda da je analiza mleka na prisustvo aflatoksina, koju je uradila Laboratorija SP, rukovođena političkim motivima, isitčući da su te optužbe u potpunosti netačne i neosnovane.

Ta kompanija saopštava da su analize mleka po narudžbini dva nezavisna naručioca urađene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima Laboratorije SP, koja ovlašćeno sprovodi i međunarodne arbitraže.

Laboratorija SP, članica Viktorija grupe, jedna je od prvih akreditovanih laboratorija u Srbiji, akreditovana u skladu sa ISO/IEC 17025 od Akreditacionog tela Srbije, dodaju u saopštenju i podsećaju da godišnje ispita oko 40.000 uzoraka hrane za ljudsku i životinjsku ishranu, a na osnovu zahteva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zdravlja, Uprave za veterinu, kao i velikog broja međunarodnih i domaćih kompanija i proizvođača.

Vlasničku strukturu kompanije Viktorija grupa čine: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Zoran Mitrović, Milija Babović i Fond Apsara Limited. Kompanijom upravlja profesionalni menadžment s dugim iskustvom u multinacionalnim korporacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

299 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: