Tužilaštvo: Istraga protiv Čanka

Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo istragu protiv Nenada Čanka i još dve nepoznate osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

21:32

Default images

Taj predmet je predat nadležnom istražnom sudiji novosadskog Osnovnog suda, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Beograđanin Pavle Lešanović optužio je Čanka da ga je, sa članovima svog obezbeđenja, brutalno pretukao u noći između subote i nedelje ispred novosadske kafane. Čanak je te optužbe negirao, rekavši da je spreman da se o tom događaju objasni na sudu.

Čankov advokat Milan Đukić izjavio je ranije danas za B92 da niko od nadležnih još nije zvao povodom istrage o incidentu. On je rekao da je Čanak na raspolaganju nadležnim organima i da mu je u interesu da se sudski dokaže istina o spornom subotnjem događaju u Novom Sadu. Takođe, najavio je da će Čanak pokrenuti sudski postupak.

Đukić je podsetio da su u Urgentnom centru u Beogradu Lešanoviću konstatovane lake telesne povrede i rekao da se u takvim slučajevima može podneti samo privatna krivična tužba.

Đukić je istakao da se u medijima spekuliše i da se, kako je rekao, presudjuje Čanku, a da nikakav postupak nije ni počeo. "Na sceni je prava medijska hajka i moj klijent je najavio da će protiv svih onih koji učestvuju u njoj podneti prijave", istakao je Djukić, naglasivši da u Srbiji svi imaju pravo na pretpostavku nevinosti, pa to pravo ima i Čanak. Povodom incidenta tokom dana se oglasio Danilo Ikodinović, vlasnik novosadskog restorana "Tako je suđeno" ispred kog je došlo do incidenta, koji je rekao da "policija ima idealnu priliku da nađe krivca".
"Policija i sudstvo imaju idealnu priliku da pronadju krivca za ono što se desilo ispred kafane. Toliko mogu da kažem, ostalo sam rekao policiji", napisao je Ikodinović, ispred čijeg lokala se, u noći izmedju subote i nedelje, dogodio incident.
On je naveo da zbog tajnosti istrage ne sme ništa više da kaže.

Čanak je ranije, preko Fejsbuka, poručio da "nikoga nije napao i da je štitio bratanicu".

U međuvremenu, u Novom Sadu, na fasadi jedne zgrade u Ulici novosadskog sajma, pojavio preteći grafit ispisan ćirilicom “Nenad Čanak 2.11. 1959. - 24. 9. 2012." i dopisano "Debeli smrad".

Iako je Čanak najavio da se neće pozivati na poslanički imunitet, procedura u slučaju da se dokaže da je bilo krivičnog dela objasnio je Zoran Babić, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije.

"Sada su na potezu istražni organi, policija i tužilaštvo, koji će u slučaju da se potvrdi istinitim vršenje tog dela Narodnoj Skupštini Republike Srbije uputiti zahtev za ukidanje imuniteta narodnog poslanika Nenada Čanka. Tada je na potezu Administrativni odbor, koji će doneti odgovarajuću odluku, a potvrditi je Narodna Skupština i na taj način ukinuti imunitet", rekao je Babić.

Incident su osudile sve političke stranke i naravno očekuju da istražni organi odrade svoj posao, a ministar Velimir Ilić osvrnuo se i na probleme koje je on imao napominjući da je on "mala beba u odnosu na ovo".

Demokratska stranka Srbije zatražila je da nadležni državni organi i tužilaštvo reaguju na "siledžijsko ponašanje Čanka" zbog, kako se tvrdi, prebijanja jednog građanina u Novom Sadu. Portparol DSS Petar Petković kazao je da je najgora poruka koja se može poslati ta da političari "uzimaju u svoje ruke da uspostavljaju red na ulici".

U samom događaju ima mnogo nedoumica, od one da je prebijeni Lešanović incident prijavio tek po dolasku u Beograd, što otežava istragu i da je , kako smo nezvanično saznali, odbio da uradi alko-test.

Advokat Božo Prelević ceo događaj vidi kao pokušaj nanošenja političke štete Nenadu Čanku.

"Da li je njega neko prebio iz okruženja Nenada Čanka, da li je to podmetanje nekih povreda da bi se nanela šteta Nenadu Čanku, da li iza toga stoji nekakva politička igra kojih je trenutno Vojvodina puna, mislim da će pokazati vreme, ali siguran sam da Nenad Čanak neće biti osuđen da je ovo delo izvršio, ne zato što će se pozvati na imunitet, nego verovatno zato što neće biti ili dovoljno svedoka da je on to uradio, ili dovoljno svedoka da on to nije uradio", kaže Prelević za B92.

U policiji, i pored nekoliko pokušaja, za B92 nisu hteli da govore o ovom događaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: