Čanak: Tukao sam ga, dajem ostavku

Beograd -- Nenad Čanak podneo ostavku na mesto poslanika jer ga Skupština nije zaštitila posle incidenta u Novom Sadu i priznao da je udarao pesnicama Pavla Lešanovića.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Lider LSV je pred desetak poslanika i pred novinarima priznao da je učestvovao u incidentu pre dva dana ispred kafane u Novom Sadu u kojoj je pretučen Lešanović. On je priznao da je tog čoveka tukao pesnicama na parkingu ispred kafane, ali je ukazao da ga je on vređao, nazivao lopovom, a ćerku njegovog brata "dodirivao kao poslednju prostitutku".

"Ako treba da biram između suza svoje dece i mandata narodnog poslanika, onda to nije nikakav izbor", rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije.

"Kada sam video suze u očima svoje ćerke, a ćerku svog brata doživljavam kao svoju, vratio sam se i na parkingu sreo izgrednika koji je sedeo u automobilu marke BMW. On mi je tada opsovao decu, na šta sam ga ja izvukao iz automobila i udarao pesnicama", naveo je Čanak.

On je kazao da je u restoran otišao na poziv ćerke svog brata i da ga je taj čovek već sa ulaza verbalno napao nazivajući ga lopovom, a da je potom prišao njegovom stolu i počeo da "hvata za telo" devojku.

Čanak je rekao da je taj čovek, za koga je rekao da je bio pijan, polio vodom muzičara uz reči: "Zašto sviraš za ovu svinju".

"Na osnovu svakodnevnih pretnji smrću pre dve godine sam tražio obezbeđenje od MUP-a, ali mi to nije dato", dodao je Čanak.

On je naveo da je želeo da podnese ostavku, ali da mu ona nije prihvaćena jer nije sudski overena. Zatim ju je pred okupljenim poslanicima i novinarima zgužvao.

"Skupština me nije zaštitila, već je ona sigurna kuća za ratne zločince, Ratka Mladića, Miladina Kovačevića...", rekao je Čanak.

Nenad Čanak je pojasnio da je podneo ostavku na mesto poslanika u skupštini zato šta ga parlament nije uzeo u zaštitu zbog incidenta koji se desio u Novom Sadu pre nekoliko dana i da je izložen "linču javnosti" samo zato što je branio čast svoje porodice.

Čanak je u početku negirao umešanost u ceo incident, da bi zatim preko Fejsbuka poručio da "nikoga nije napao i da je štitio bratanicu".

Povodom incidenta se u ponedeljak oglasio Danilo Ikodinović, vlasnik novosadskog restorana ispred kog je došlo do incidenta, koji je rekao da "policija ima idealnu priliku da nađe krivca".

Čanak je dodao da je ostavku podneo i zato da ga ne bi prozivali da će se pozivati na poslanički mandat u sudskom postupku i naveo da su neki "već izrekli presudu u javnosti pre ikakvog sudskog postupka".

On je rekao da je izložen javnom linču "samo zbog toga što je branio svoju porodicu" i da u Skupštini nije urađeno ništa da se zaštiti njegov ugled kao narodnog poslanika.

Čanak je rekao da ga niko ni iz policije ni iz tužilaštva nije zvao da da izjavu o incidentu u Novom Sadu, a da on nije hteo da u javnosti iznosi svoju odbranu, jer je trebalo prvo da to kaže istražnim organima.

Pavle Lešanović optužio je Čanka da ga je u nedelju ujutro ispred kafane u Novom Sadu sa telohraniteljima pretukao.

Ostavka mora biti overena u sudu

Predsednik skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić pojasnio je da ostavka koju je predsednik LSV Nenad Čanak podneo Skupštini Srbije ne može biti prihvaćena jer ona najpre treba da bude overena u sudu.

Babić je rekao da ostavka koju je Čanak podneo na pisarnici Skupštine Srbije ništa ne znači, jer prema Zakonu o izboru narodnih poslanika ona treba da bude overena u sudu.

“Zato je Čankova ostavka za mene i članove Odbora pravno nevidljiva”, rekao je Babić.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, poslanik lično podnosi ostavku, overenu kod nadležnog organa za overe, predsedniku Skupštine Srbije u roku od tri dana od dana overe.

U LSV-u kažu da Nenad Čanak ostaje pri odluci da podnese ostavku na mesto poslanika i da će tu odluku overiti u sudu kako je propisano zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu