Uprkos presudama ne isplaćuju plate

Beograd -- Za sada malom broju građana, i pored sudskih presuda, nisu isplaćene višegodišnje zarade, ali taj problem svakodnevno rapidno raste, izjavio zaštitnik građana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ombudsman Saša Janković je za RTS kazao da je država Zakonom o privatizaciji dezavuisala prava tih radnika i da će rezultat tog zakona biti da će građani umesto vlasnika privatizovanih preduzeća isplaćivati zaostale zarade.

On je kazao da je za sada veliki broj građana u Srbiji kojima i pored presuda suda nisu isplaćene višegodišnje zarade, ali da će ih biti sve više.

"Problem rapidno raste iz dana u dan, dugo smo ga odlagali. Ja nisam pozvan da predlazem rešenja, jer postoje nadležni za to. Moj posao je bio da kažem da je ovo što se dešava kršenje prava radnika. Mi ćemo umesto vlasnika privatizovanih preduzeca plaćati", kazao je Janković.

On je juče povodom višegodišnjeg neisplaćivanja plata nekim radnicima u Srbiji uputio mišljenje Vladi Srbije u kome je podsetio na garantovano pravo na zaradu po osnovu rada i istakao da se zbog interesa privatizacija ne mogu žrtvovati principi pravne države.

Kako je istakao, zaštitnik građana prema Ustavu nema pravo da kontroliše rad Vlade Srbije, ali joj, kako se navodi, zbog pritužbi građana koje smatra osnovanim, predlaže da preduzme sve mere i stvori uslove za prestanak opstrukcije u ostvarivanju zagarantovanih prava i poštovanja i izvršavanja sudskih presuda.

Društvo

strana 1 od 6562 idi na stranu