Poginula dva vojnika na Kopaoniku

Kopaonik -- Dva podoficira Vojske Srbije poginula su na Kopaoniku u eksploziji zaostale kasetne bombe. Ljubiša Diković kaže da je on odgovaran za tragediju.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Stradali su podoficiri Slaviša Marković (36) i Nebojša Milić (37), koji su kod Pančićevog vrha čistili teren od eksplozivnih naprava zaostalih iz NATO bombardovanja.

Tragedija se desila oko 10:25h. Ministar odbrane Aleksandar Vučić je naredio hitne mere na rasvetljavanju svih detalja i utvrđivanju odgovornosti.

Dvojica starijih vodnika radili su na razminiranju tla u blizini radara na vrhu Kopaonika. Pretpostavlja se da je do eksplozije došlo u trenutku kada su deminerskim štapom dotakli bombu koja je bila u zemlji.

Oni su praktično bili iznad bombe i od detonacije su odleteli nekoliko metara. Njima su odmah pritrčale u pomoć kolege, ali pomoći nije bilo. Oni koji su bili na mestu nesreće u trenutku kada se dogodila kažu da su njihove povrede bile tako teške da su preminuli skoro odmah nakon eksplozije. Jedan od njih je nekoliko minuta davao znake života, a nakon toga preminuo.

Direktor Doma zdravlja u Raški Miladin Andrić izjavio je da je lekarska ekipa brzo intervenisala, ali da je na mestu nesreće na Kopaoniku mogla samo da konstatuje smrt dvojice podoficira Vojske Srbije.

"U tom trenutku imali smo jednu lekarsku ekipu blizu Kopaonika, koja se odmah uputila ka mestu nesreće. Za svaki slučaj smo iz Raške uputili dodatnu ekipu, ali vojnicima više nije moglo nikako da se pomogne. Drugih povređenih nije bilo", rekao je Andrić.

On je dodao da se civilna ekipa posle konstatovanja smrti vojnika vratila i da je slučaj prepušten vojnim organima.

Posle eksplozije došlo je i do manjeg požara, pošto je vatra zahvatila suvu travu, ali je ubrzo ugašena.

"Bili su na planiranom zadatku pronalaženja i uništavanja eksplozivnih i ubojitih sredstava na ovom prostoru. Evo još ginemo od NATO bombardovanja, od tog "milosrdnog anđela"," prokomentarisao je tragediju general Diković.

Kopaonik je tokom NATO bombardovanja 1999. godine bi zasut kasetnim bombama koje još nisu uklonjene. Zbog toga su neki delovi planine, naročito oko radara ograđeni. Podoficiri Nebojša Marković i Slaviša Milić nisu prvi koji su nastradali ovde. Iza njih ostale su supruge sa po dvoje maloletne dece.

Nebojša Milić, star 37 godina, rođen je u Prokuplju, a sa suprugom i dvoje dece je živeo u Nišu. Kolege za njega kažu da je jedan od najiskusnijih deminera i da od bombardovanja do danas ne postoji područje na kome nije radio. Milić je demontirao tone najrazličitijih eksploziva i na niškom vojnom aerodromu i na svim drugim područjima gde je bilo zaostalih kasetnih i drugih bombi iz vremena bombardovanja.

Radio je i na prištinskom aerodromu Slatina. 1999. bio teško povređen, kada je eksplodirala bomba koju su deminirali, ali se oporavio i nastavio da radi. Za njega kažu da je jedan od najboljih inženjera.

Čovek koji se može smatrati mentorom poginulog Minića, Slađan Vučković, kaže da je Nebojša bio veliki stručnjak.

"Nažalost danas sam čuo, i preko kolega i prijatelja. Ovo je velika tragedija. Verujte mi, Nebojša je čovek stručnjak, on je bio više od stručnjaka", kaže Vučković i dodaje da treba da budemo svesni opasnosti koju nose zaostale kasetne bombe.

"Ljudi stradaju od kasetnih bombi. Kad je tako obučen čovek nastradao, šta ćemo sa civilima, sa ljudima koji tamo žive?", kaže Vučković.

Direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović rekao je danas da pogibija dva podoficira Vojske Srbije na Kopaoniku nije u nadležnosti tog centra, jer se ta tragedija dogodila na prostoru koji je pod kontrolom vojske.

On je istakao da Centar nema nikakvu nadležnost za utvrđivanje stanja zagađenosti kasetnim bombama ili bilo kojim drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima na zemljištu i objektima koji su pod kontrolom vojske.

Bez obzira na tragediju Vojska Srbije nastaviće sa razminiranjem ovog područja .

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su dvojica podoficira bili pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Oni su bili angažovani na raščišćavanju terena od minsko-eksplozivnih sredstava na osnovu ugovora Komande ViPVO sa kontrolom letenja SCG (SMATSA) radi izgradnje zaštitne ograde oko objekta na Kopaoniku.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore uputila je saučešće Vojsci Srbije i porodicama vojnika poginulih na Kopaoniku tokom čišćenja zaostalih mina.

Ovo je druga tragedija u kojoj su pripadnici VS izgubili život u poslednja dva meseca. Dvoje kadeta stradalo je sredinom juna na Pasuljanskim livadama, kada ih je još sedmoro lakše ili teže povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu