Bez struje tri miliona Amerikanaca

Tri miliona Amerikanaca ostalo je bez struje nakon jakog nevremena koje je zahvatilo istočni deo SAD. Najmanje 10 osoba stradalo je u oluji.

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.06.2012.

13:31

Default images

Oluje su protutnjale kroz Zapadnu Virdžiniju, Virdžiniju, Vašington i Merilend.

Većina domaćinstava u tim regionima su ostala bez struje, samo dan nakon što je zabeležena rekordna temperatura od 40 stepeni Celzijusovih. Očekuje se da će i danas živa u termometru dostići 40 stepeni.

Šestoro ljudi je poginulo u Virdžiniji, medju kojima i starica od 90 godina koja je spavala u svom krevetu kada je stablo palo na njenu kuću. Dvojica mladih rodjaka poginuli su u Nju Džerziju kada je drvo palo na njihov šator dok su kampovali, a policija u Merilendu je navela da je jedan muškarac izgubio život kada je, takodje, jedno drvo palo na njegov auto.

Vanredno stanje proglašeno je u Zapadnoj Virdžiniji, gde je, kako javlja AP, bez struje ostalo oko pola miliona ljudi. Lokalni mediji javili su da su snažni vetrovi čupali drveće, dok su ulice bile prekrivene otkinutim granama i strujnim kablovima.

Elektrokompanija za zonu Vašingtona Pepko javlja da pola sistema i dalje ne radi, a portparol kompanije rekla je da će prekidi definitivno trajati više dana. Nekoliko stotina hiljada stanovnika Vašingtona i nekih drugih oblasti su još uvek bez struje i bez klima uredjaja dok se temperature penju sve više i kreću oko 40 stepeni Celzijusa. Kompanija je danas oko podne saopštila da je prijavljeno 406.000 prekida struje u Distriktu Kolumbija, gde se nalazi Vašington, i okruzima Montgomeri i Princ Džordž u državi Merilend.

Mnogi beže od vrućine u šoping molove i hotele, a vozači se snalaze kako znaju i umeju na raskrsnicama na kojima ne rade semafori.
U predgradju Vašingtona ne rade kol centri za hitne pozive pa je stanovništvo zamoljeno da ode u policiju ili u vatrogasnu službu ukoliko im zatreba pomoć.

Nevreme je uticalo i na gradski prevoz u Vašingtonu. Sve linije metroa u tom gradu su, zbog palog drveća i nestanka struje, bile zaustavljene. Železnička kompanija Amtrak prekinula je saobraćanje iz Vašington ka Filadelfiji, ka severu, bar do podne po lokalnom vremenu.

Zbog jakog vetra prevrnuta su tri kamiona na jednom magistralnom putu u državi Ohajo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: