Nikolić: Želim drugačiju Srbiju

Beograd -- Tomislav Nikolić položio zakletvu i stupio na mesto predsednika Srbije. U skupštinu je došao u pratnji supruge, sinova i unučića, a dočekali su ga i građani.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Zakletvu je položio na svečanoj sednici pred velikim brojem gostiju, a pošto je potpisao tekst zakletve, u prvom govoru kao predsednik Tomislav Nikolić je rekao da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta, "svog Kosova i Metohije".

On je rekao da Srbiju vidi kao kuću sa dvoja vrata, okrenutu ka zapadu i istoku, članicu EU koja se nikad neće odreći Kosova, a narodnim poslanicima je poručio da će u njemu imati saradnika, ukoliko se budu borili za građane i njihov bolji život.

"Ako se budete borili za ljude, podržaću vas snagom koju mi daje Ustav", rekao je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije.

Pročitajte još:

Nikolić se u obraćanju posle polaganja zakletve zahvalio građanima koji su ga izabrali, naročito onima koji ga podržavaju već dve decenije.

"Dvadeset godina sam bio u opoziciji i često sam bio žrtva nepravde, zbog čega neću prestati da se borim da Srbija postane pravna i pravična država, oslobođena organizovanog kriminala i korupcije."

On je upozorio da je Srbija zemlja koju razara kriza i čiji su građani izgubili poverenje u institucije, ocenio da je reforma pravosuđa sprovedena prema partijskim interesima, a da su mediji kontrolisani.

Prema njegovim rečima, problemi su i zapostavljanje i napuštanje sela i pritisak na gradove, stavljanje medija pod kontrolu političkih stranaka, a posledica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički protivnici.

"Neodgovorna privatizacija, sa pljačkom narodne imovine, korupcija i krininal proizveli su nesigurnost kod građana i nepoverenje u institucije", naveo je Nikolić i dodao da su monopolisti svuda, "gde god se okrenete", a da građani to plaćaju.

"Želim drugačiju Srbiju. Želim Srbiju konačno ujedinjenu u borbi za bolji život, Srbiju oslobođenu straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata, na istoku i zapadu. Neću prestati s borbom dok se Srbija ne izbori s kriminalom i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država", poručio je Nikolić i na kraju dodao:

Želim i vama i meni sreću u radu”.

Sednica je počela nešto posle 14 sati, a Nikoliću je nakon polaganja zakletve počeo petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije.

Zakletva predsednika Srbije glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon što je Nikolić položio zakletvu, intonirana je himna "Bože pravde". Predsedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević je u svoje i u ime poslanika čestitao Nikoliću stupanje na dužnost predsednika Srbije.

Inauguracija novog predsednika Srbije zakazana je za 11. jun.

Sednica na kojoj je Nikolić položio zakletvu je "posebna i svečana", a prisustvovali su joj i bivši predsednici Srbije Milan Milutinović, Boris Tadić, predstavnici diplomatskog kora, vojske, policije, verskih zajednica, javnog i političkog života Srbije, kao i patrijarh Irinej.

Na sednicu su bili pozvani i svi predsednički kandidati koji su učestvovali na izborima, a u skupštinskoj sali su bili predsednički kandidati URS Zoran Stanković, Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić i Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasadori Nemačke, SAD i Rusije, Volfram Mas, Meri Vorlik i Aleksandar Konuzin, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

U zdanje na Trgu Nikole Pašića stigli su i predstavnici vojno-bezbednosnih agencija, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, aktuelni premijer Mirko Cvetković, kao i članovi njegovog kabineta. Sednici prisustvuju i predstavnici pravosuđa - tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović.

Među onima koji prisustvuju polaganju Nikolićeve zakletve su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković.

Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se oko 3.000 simpatizera Srpske napredne stranke, koji su Nikolića dočekali aplauzom. Nikolić je došao iz pravca Pionirskog parka sa suprugom Dragicom, sinovima i unucima.

Pevaš li, Ljajiću?

Nakon polaganja zakletve intonirana je himna Srbije "Bože pravde" koju, međutim, nije pevao novoizabrani predsednik Srbije, kao ni ministri Vlade Srbije, niti većina poslanika. Na snimku TV prenosa se videlo da su himnu pevali Ivica Dačić, Veljko Odalović, Boris Tadić i nekoliko poslanika DSS-a.

Neko od poslanika je Rasimu Ljajiću dobacio - “Pevaš li, Ljajiću?”. Ta opaska izazvala je smeh kako poslanika tako i samog Ljajića.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i Srpske napredne stranke, kao i jednu zastavu Makedonije. Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine bio je obustavljen.

Pri dolasku u parlament, dosadašnjem predsedniku Srbije i predsedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću, kao i predsedniku Liberalno-demokratske stranke Čedomiru Jovanoviću okupljeni su zviždali i uzvikivali "lopovi, lopovi".

Sličan doček priređen je i premijeru Mirku Cvetkoviću i nekim ministrima u Vladi Srbije, dok je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica pozdravljen aplauzom i skandiranjem.

Na polaganje zakletve došli su i patrijarh SPC Irinej, predstavnici verskih zajednica, Vojske Srbije i diplomatskog kora. Okupljeni su aplauzom pozdravili ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina, dok su pojedinim ambasadorima uputili zvižduke.

Nikolić je zakletvu položio nakon što je prethodno konstituisan novi saziv parlamenta i nakon što su novim poslanicima verifikovani mandati.

Tomislav Nikolić postao je predsednik Srbije nakon što je u drugom predsedničkih krugu izbora 20. maja pobedio svog protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Srbije i lidera DS-a Borisa Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu