Franjo Mihalić - legenda atletike

U subotu u 10.20 h gledajte na TV B92 emisiju Više od života, u kojoj će gostovati najbolji jugoslovenski atletičar svih vremena Franjo Mihalić.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

19:44

Default images

Njegova najveća želja jeste da još jednom ode na predstojeće Olimpijske igre i vidi staze kojima je nekada trčao.

Franjo Mihalić ni u svojoj 92. godini ne miruje. Svakodnevno vežba, još uvek trenira mlađe generacije atletičara i kad god može svrati do stadiona Partizana.

"Koliko puta sam ja tu protrčao po toj stazi, jojjjjj hiljadu i hiljadu puta. Trčanje je najbolji lek ako neko hoće da dugo živi. Tako, kad čovek nešto zavoli to onda ceo život tako voli", kaže Mihalić.

"Probao sam par puta da mu kazem da malo uspori, da stane, ima toliko godina, međutim to je nemoguće zato što njegov zivot je sport, njegov zivot je atletika, jednostavno bez toga to nije on", kaže njegov sin Vladimir Mihalić.

U karijeri je pretrčao preko 165.000 kilometara, osvojio preko 100 kg medalja, od čega je jedna i olimpijska. Iako je već 30-ak godina u zvanično u penziji i danas drži mnoge dugoprugaške rekorde u trčanju. Ipak, još uvek ima neostvarenu želju.

"Njegova životna želja je da još jednom ode na Olimpijske igre i svaki put kad god me vidi kaže: Slobodane, molim te, ajde vidi da idem na ove Olimpijske igre, želja mi je tamo da budem", kaže Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije.

"Oni bi mene trebali da pošalju na Olimpijske igre. Ranije, za vreme Jugoslavije one stare uvek su najstarijeg olimpijca vodili na OI. A ja sam sad najstariji, nema stariji od mene i onda bi bio red da me oni vode", kaže Mihalić.

On kaže da neće nikog moliti da ga pošalje na Olimpijske igre, već da oni bi sami trebali da se odluče na to. O svom detinjstvu u siromaštvu, atletskoj karijeri, anegdotama, prijateljima i putovanjima, ali i o tome kako danas živi naša najveća atletska legenda Franjo Mihalić videćete u emisiji Više od života koja je na programu u subotu u 10.20 ujutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: