Hag: Oslobođen zbog dobre saradnje

Bivši oficir VRS, osuđen 2003. godine na 17 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u Srebrenici, oslobođen je zbog "izuzetne saradnje" sa Tužilaštvom.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

16:33

Default images

Odluku o oslobađanju Dragana Obrenovića, koja je do sada bila tajna, doneo je 21. septembra prošle godine tadašnji predsedavajući Haškog tribunala sudija Patrik Robinson, a Obrenovićev pravni tim je zahtev za njegovo prevremeno oslobađanje podneo šest meseci ranije.

U obrazloženju odluke se navodi da je ona donesena uprkos veoma teškim zločinima koje je Obrenović počinio i tome što je do sada odslužio oko 10 godina kazne, a ne uobičajenih dve trećine koliko je nužno za prevremeno oslobađanje.

U odluci koja je danas objavljena uz izvesno redigovanje, odnosno zatamnjene pojedine delove, uključujući datum oslobađanja, sudija Robinson je naveo da će Obrenović biti oslobođen osam meseci pre nego što odsluži dve trećine kazne, a s obzirom na to da se navodi i da bi taj rok istekao u avgustu ove godine, može se zaključiti da je oslobođen u januaru.

Optužnica, podignuta u martu 2001. godine, ga je teretila za zločine protiv čovečnosti po tri tačke - istrebljenje, ubistvo i progon srebreničkih muslimana 1995. godine.

Obrenović je uhapšen u aprilu 2001, krivicu je priznao u maju 2003, a u decembru iste godine je osuđen i sledeće godine prebačen u Norvešku na izdržavanje kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: