KG: Tražio i 300 evra za operacije

Kragujevac -- Od aprila ove godine u kragujevačkom Kliničkom centru otkrivena su tri slučaja korupcije. U sva tri slučaja reč je o primanju mita.

Izvor: B92
Podeli

Protiv hirurga kome je određen pritvor prva krivična prijava je podneta pre više od godinu dana.

Načelnik Odeljenja endokrine hirurgije Duško Nešovanović sumnjiči se da je, da bi izvršio operaciju na štitnoj žlezdi, od pacijenata zahtevao ili primio novac u iznosu od 50 do 300 evra. Na taj način je, kako navode u kragujevačkoj policiji, od sedam pacijenata u poslednje dve godine primio 1.300 evra.

Za samo šest meseci, u kragujevačkom Kliničkom centru uhapšena su dva lekara i jedan tehničar zbog sumnje da su primili mito. Direktor ove ustanove Slobodan Obradović kaže da su nakon prvog slučaja odštampali plakate na kojima je navedeno šta se plaća, a šta ne, kao i broj na koji pacijenti mogu da prijave ukoliko im neko od zaposlenih traži novac.

I dok u Kliničkom centru kažu da pacijenti do sada nisu prijavljivali slučajeve korupcije, građani s kojima smo razgovarali tvrde da bi o tome obavestili nadležne.

Korupcija u zdravstvu navedena je i u upitniku Evropske komisije kao jedan od najvećih problema u Srbiji. Iako je zaprećena kazna za primanje mita i do 12 godina zatvora, retki su pacijenti koji se odvaže da o tome progovore.

Međutim, u policiji navode da su pacijenti koji prijave da im je neko od zdravstvenih radnika tražio mito - oslobođeni krivične odgovornosti.

strana 1 od 169 idi na stranu