Njujork: Otvoren memorijalni centar

Njujork -- U Njujorku otvoren Nacionalni memorijalni centar 11. septembar, deset godina nakon rušenja kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u terorističkom napadu.

Izvor: Tanjug
Podeli

U okviru centra nalaze se dva memorijalna granitna bazena, svaki površine oko 40 ari, sa najvećim veštačkim vodopadima u SAD.

Na bronzanim panelima oko ivica oba bazena biće 2.977 imena svih žrtava 11. septembra, i šest žrtava poginulih na istom mestu u terorističkom napadu 1993.

Očekuje se da će centar posetiti milioni ljudi tokom prve godine. Oni će morati da rezervišu termin posete unapred, slično sistemima poseta za Kip slobode i druge slične lokacije za koje vlada veliko interesovanje, prenosi AFP.

Na istoj lokaciji nalazi se i Nacionalni muzej 11. septembar koji bi trebalo da bude otvoren naredne godine.

Nekoliko oblakodera, u kojima će biti smeštene poslovne prostorije, kao i podzemni deo objekta, deo su tog projekta koji će, prema očekivanjima, biti završen 2015.

Porodice žrtava obišle su memorijalni centar na 10. godišnjicu, zajedno sa predsednikom Barakom Obamom i bivšim predsednikom Džordžom Bušom mlađim. Uz zvuke vodopada u pozadini, imena gotovo 3000 žrtava, stradalih pre deset godina, pročitana su naglas tokom ceremonije obeležavanja godišnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu