"Blizu postizanja pune saglasnosti"

Leposavić -- Šef pregovaračkog tima Borko Stefanović rekao je da je sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova blizu pune saglasnosti o sporazumu Vlade sa KFOR-om.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Na sastanku nije bilo disonantnih tonova. Imam utisak da smo veoma blizu postizanja pune saglasnosti, kao i da su država i gradjani na istom zadatku", rekao je Stefanović agenciji Beta posle sastanka sa predsednicima srpskih opština sa severa Kosova u Leposaviću.

Stefanović je posle skoro tročasovnog sastanka sa predsednicima opština rekao da smatra da svi, i gradjani i država, imaju zadatak da očuvaju jedinstvo i kazao da će Vlada uvek biti na raspolaganju svojim građanima.

Predstavnici Vlade i KFOR-a postigli su dogovor da na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje ne bude carinika iz Prištine ni pripadnika
specijalnih jedinica ROSU.

Kako je najavljeno, sporazum će važiti do 15. septembra i zabraniće postojanje takozvane carine na administrativnim prelazime Jarinje i Brnjak.

Predstavnici Srba sa Kosova nisu do sastanka prihvatili sporazum, tvrdeći da je dogovor Beograda i KFOR-a neprecizan i da ne predviđa koja će roba moći da ulazi na Kosovo.

Kako je ranije najavljeno, sednica skupštine četri opštine severa Kosova biće održana u utorak u Leposaviću, do kada barikade neće biti uklonjene.

Na konsultacijama predstavnika četiri opštine, održanim tokom dana u Zvečanu, potvrđena je saglasnost da se jedinicama Kfora i dalje omogući sloboda kretanja.

"Bez saradnje sa državom Srbijom ovo konkretno rešenje problema na severu KiM, a i na čitavom KiM nije moguće. Što se tiče stava opštine Leposavić, trudićemo se da uspemo da dogovorimo konsenzus svih opština sa severa Kosova", rekao je Branko Ninić, predsednik SO Leposavić

Stefanović je ocenio da velika većina građana na severu Kosova podržava postignuti sporazum sa Kforom o rešavanju krize nastale nakon pokušaja prištinskih vlasti da preuzme administrativne prelaze.

Oni će ponoviti stav države da je u postojećim okolnostima sporazum sa Kforom dobar.

"Oni imaju potpuno razumevanje situacije. U pitanju su realni ljudi, koji znaju da ogromna većina stanovništva na severu Kosova želi sporazum i da ne želi da ide mimo interesa države, kao i to da nijedan dogovor ne može biti idealan", kazao je Stefanović za B92.

"Moramo biti strpljivi i moramo imati razumevanje za napetost i iščekivanje i veliki emotivni naboj koji vlada među Srbima na severu Kosova", dodao je Stefanović.

On je naveo da je siguran da odluka o primeni sporazuma koji je država Srbija postigla sa međunarodnom zajednicom ne treba da bude oivičena nekim rokovima i dodao da sporazum štiti interese Srbije i građana na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, barikade su i dalje na putevima, ali napetosti su znatno smanjene i građani su svesni da ne žele i ne mogu mimo svoje države kao što ni država ne može mimo njih.

"Sigurno je da ćemo mi sa naše strane pomoći da oni izvrše svoj zadatak, pošto su preuzeli odgovornost za to i da mi postepeno, za šta imamo i podršku Kfora, dođemo do pune primene postignutog sporazuma, koji je privremen i koji će omogućiti nastavak dijaloga u Briselu", kazao je Stefanović.

Upitan da li Srbi blokadom krše sporazum sa Kforom koji je juče postignut, Stefanović je naveo da to nije kršenje sporazuma i da ne postoje bilo kakavi rokovi za uklanjanje barikade.

"U pitanju je samo vreme za koje imamo razumevanje i podršku da se u nekom normalnom periodu bez tenzije, bez emocija, izvrši taj deo dogovora i pošto imamo najčvršće garancije u sporazumu, ne postoje više razlozi da građani ne ispune svoj deo sporazuma, s obzirom da ga je država prihvatila", kazao je Stefanović.

On je kazao da je dogovorom sa Kforom nađeno rešenje koje onemogućava Prištinu da ponovo pokuša da dovede Rosu ili takozvane kosovske carinike na administrativne prelaze.

"Sa te strane smo u potpunosti uspeli. Jeste problematičan deo koji se tiče ograničenja prometa robe, za preko tri i po tone će morati da postoji humanitarni sertifikat, ali promet roba je omogućen i on će se nastaviti", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, na skali od jedan do 10, za državu Srbiju sporazum sa Kforom jeste jača osmica.

Saglasan sa Stefanovićem je i Goran Bogdanović, ministar za KiM, koji kaže da sporazumom država nije izdala Srbe sa Kosova.

"Država ovim sporazumom nije izdala Srbe na Kosovu i Metohiji. Znači sve ove glasine koje dolaze i koje se mogu čuti ne samo danas, juče i ovih dana, nego i koje će biti narednih dana, su apsoltuno netačne. Vrlo je pogubno da narod ide jednim putem, a država drugim putem", kazao je Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu