Nema sastanka zbog ilegalnog ulaska

Priština -- Komandant Kfora Erhard Biler neće se sastati sa Borikom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem jer su oni ilegalno prešli na Kosovo, kaže portparol Kfora.

Izvor: Beta
Podeli

Kako prenosi Radio-televizija Kosova, portparol Kfora Hans Diter Vihter rekao je da sastanka danas zbog toga neće biti.

Vihter je dodao da Kfor nije odustao od uklanjanja prepreka na putevima prema prelazu Jarinje, ali da zbog bezbednosnih razloga ne može da kaže kada će se to dogoditi.

Prištinski mediji su danas preneli izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija da je ulazak Stefanovića i Bogdanovića na Kosovo ilegalan jer nisu ušli na dva zvanična ulaza na Kosovo i zato što nisu tražili saglasnost institucija Kosova.

Redžepi je najavio mogućnost hapšenja zvaničnika iz Srbije koji na taj način ulaze na Kosovo.

Nakon što su tri sata razgovarali sa predstavnicima lokalnih Srba na severu Kosova, Stefanović i Bogdanović su krenuli ka Raškoj kako bi se sastali sa funkcionerom EU Robertom Kuperom. Oni su kazali da su na Kosovo ušli alternativnim pravcima jer ih Kfor nije pustio na prelazu Jarinje.

Kfor je ranije danas saopštio da je bez incidenata uklonio deo blokada koje su držali kosovski Srbi ka prelazu Brnjak. Sinoć je dozvoljen saobraćaj preko ta dva prelaza na severu Kosova, čime je poboljšano snabdevanje stanovnika severa Kosova.

I Euleks protiv ilegalnog ulaska

Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je da je misija EU u principu protiv ilegalnih ulazaka zvaničnika Srbije na teritoriju Kosova.

Hoton je, kako prenosi Radio-televizija Kosova, kazao da Euleks još nema stav prema eventualnom hapšenju zvaničnika iz Srbije koji ilegalno uđu na Kosovo.

Prema njegovim rečima, o tom pitanju danas će u misiji EU biti održan sastanak.

Kosovo

Euleks prikupio dokaze

Priština -- Povodom ubistva pripadnika ROSU 26. jula, specijalna policija Euleksa, uz podršku jedinica Kfora i kosovske policije, prikupila je na području Zubinog Potoka.

Kosovo sreda 31.08. 19:03 Komentara: 5
strana 1 od 84 idi na stranu