I na Brnjaku embargo na srpsku robu

Priština -- Odluka kosovske vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je danas da se primenjuje i na administrativnom prelazu Brnjak.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić potvrdio je Tanjugu da su Kfor i takozvani kosovski carinici na administrativnom prelazu Brnjak počeli da primenjuju odluku kosovske vlade o zabrani ulaska robe iz Srbije.

Ristić je rekao da je zabrinut zbog novonastale situacije i naglasio da sve to može prouzrokovati nestanak hrane, lekova i osnovnih životnih namirnica kojima se sever Kosova sabdeva.

Na ovom prelazu ulazak putničkih automobila i autobusa kontorlištu pripadnici kosovske policijske službe, ali kontrolu vozila koja prevoze robu iz Srbije vrše kosovski carinici, koji, kako javlja Tanjug, jutros nisu dozvolili ulaz kombi vozilu koje je prevozilo robu iz Srbije.

Podsetimo, situacija na Kosovu počela je da eskalira nakon nedavne odluke vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, nakon koje je rasporedila specijalne jedinice kosovske policije ROSU na dva administrativna prelaza ka Srbiji, Jarinje i Brnjak.

Kao odgovor na takve poteze, kosovski Srbi organizovali su blokade puteva, na kojima se i dalje nalaze, a ekstrmisti, za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti, zapalili su administrativni prelaz Jarinje. Predstavnici Vlade Srbije, koji su otišli na sever Kosova odmah nakon zauzimanja administrativnih prelaza, i dalje su na terenu i pokušavaju da sa komandantom Kfora pronađu rešenje za ta dva administrativna prelaza.

Kfor i NATO Jarinje i Brnjak proglasili su za zabranjenu ratnu zonu, a kako je saopšteno, imaju ovlašćenja i da koriste municiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu