Ponedeljak, 20.06.2011.

21:01

Amfilohije o autokefalnosti CPC

Mitropolit Amfilohije kaže da je autokefalnost svake mitropolije moguća, pa i crnogorsko-primorske, ako se sa tim saglase matična crkva i sve pomesne crkve.

Izvor: Beta

Default images

U intervjuu za podgoričku televiziju Atlas Amfilohije je objasnio da bilo koja mitropolija može biti autokefalna, te da je to isključivo u nadležnosti crkve.

"Ne samo naše SPC, potrebna je saglasnost svih pomesnih patrijaršija i samo one mogu o tome odlučivati", kazao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da takav slučaj bio sa kiparskom crkvom u četvrtom veku koja je postala autokefalna uz saglasnost tadašnjih pomesnih patrijaršija Atinske, Vaseljenske, Rimske…

"Na sličan način je autokefalnost do određenog nivoa dobila i Atinska patrijaršija zahvaljujući odluci Vaseljenske patrijaršije i prihvatanjem te odluke od svih pomesnih crkava", rekao je mitropolit u intervjuu podgoročkoj Atlas TV.

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista aktuelizovala je nedavno, novim stranačkim programom, pitanje autokefalnosti pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ta partija se zalaže za objedinjavanje pravoslavne crkve u jednu, samostalnu crkvu u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: