U BIA radi oko 2.000 bezbednjaka

Beograd -- Od oko 3.000 tajnih policajaca u Miloševićevo vreme, ne računajući razgranatu doušničku mrežu, u BIA su sada zvanično zaposlena 1.953, piše "Blic".

Izvor: Blic
Podeli

Podatak o zaposlenima u Bezbednosno-informativnoj agenciji dobijen je zahvaljujući odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

I mada ovaj podatak ne govori ama baš ništa o tome u kojoj je meri bivša Miloševićeva tajna služba zaista promenila metode rada, objavljivanje broja zaposlenih javno, prvi put, ukazuje da BIA ne želi da od svakog podatka pravi tajnu.

Bezbednosne službe ne vole da odaju jedna drugoj, pa ni javnosti, nikakve podatke o sebi, ali u slučaju članica EU broj zaposlenih u civilnim i vojnim bezbednosnim službama nije klasifikovana informacija.

Tako je i podatak o zaposlenima u BIA dobijen zahvaljujući dodatnim pitanjima Evropske komisije u vezi s upitnikom na osnovu koga će se procenjivati spremnost Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Na pitanje da navedemo broj zaposlenih u bezbednosnim agencijama i u policiji i vojsci, mi smo se pozvali na obrazloženje Zakona o budžetu, objavljenom u Službenom glasniku 101/2010, u kome se kaže da je iznos sredstava predviđen za 1.953 izvršioca. To je maksimalan broj zaposlenih, mada je realno zaposleno manje. Od 2000. do danas broj zaposlenih u BIA smanjen je za 37,16 odsto", rekao je za "Blic" Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA.

strana 1 od 667 idi na stranu