Otkaz sa RTV zbog "neprijateljstva"

RTV Vojvodine otpustila jednog i suspendovala više zaposlenih zato što je izveštaj o poseti Putina Srbiji u Dnevniku bio potpisan sa "potvrda neprijateljstva".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.03.2011.

19:08

Default images

Greška se desila u Dnevniku Radio-televizije Vojvodine u sredu u 17 sati, a tu informativnu emisiju prenosi RTS na celoj teritoriji Srbije.

Izveštaj o razgovorima premijera Rusije i predsednika Srbije prilikom posete Vladimira Putina Beogradu bio je potpisan sa "Potvrda neprijateljstva".

Odluku o otkazu i suspenzijama saopštio je generalni direktor RTV-a Blažo Popović.

Popović je u saopštenju naveo da je na sastanku s programskim kolegijumom zaključeno da je greška koja je učinjena zapravo "napad na RTV" i pokušaj da se "poljuljaju i ugroze tradicionalno prijateljski odnosi srpskog i ruskog naroda".

Direktor RTV-a je ocenio da je reč o pokušaju da se ugrozi i diskvalifikuje sve što je tokom prethodne dve godine urađeno kako bi se ta kuća modernizovala i ponovo "uhvatila korak sa standardima koje postavljaju moderni javni servisi u Evropi".

Dodao je da su pokrenute i procedure za dalje utvrđivanje odgovornosti svih učesnika koji su proizveli grešku.

"Takođe, na danas održanom Izvršnom odboru RTV-a usvojen je čitav niz mera koje će biti preduzete kao 'potvrda neprijateljstva' prema svim neradnicima i saboterima", naveo je Popović.

Novinarska udruženja osuđuju otkaze

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije danas su u odvojenim saopštenjima izrazili protest i osudili potez rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, koje se, kako navode, prilikom kažnjavanja grubog propusta u Dnevniku te televizije 23. marta, upustilo u "političke kvalifikacije greške" i otpustilo jednog i suspendovalo više zaposlenih.

UNS navodi da je generalni direktor RTV Blažo Popović saopštio da je potpis „Potvrda neprijateljstva“ uz prilog o razgovoru predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Rusije Vladimira Putina predstavljao „napad na RTV“ i „pokušaj da se poljuljaju i ugroze prijateljski odnosi između srpskog i ruskog naroda“.

U saopštenju UNS ističe da je greške potrebno i ispravljati i kažnjavati, ali i upozorava da ulazak u motive propusta koji je napravio zaposleni, po zakonu, podrazumeva kako određeni postupak, tako i stručnost.

"Politička ocena motiva greške, koja je mogla nastati i zbog loše organizacije rada, nemara, rasejanosti ili preopterećenosti, podseća na politkomesarski način rada iz bivšeg vremena. UNS je zabrinut zbog toga što je rukovodstvo RTV Vojvodine propust u radu besprizivno proglasilo političkim prestupom", rečeno je u saopštenju.

Zaključivanje o političkoj pozadini nečije greške po Popovićevom metodu „jedno slovo je greška, a dva su već predumišljaj“, za UNS je, a verujemo i za sud, neprihvatljivo, navedeno je u saopštenju.

NUNS takođe smatra da je neophodno utvrditi pojedinačnu odgovornost za učinjen propust i potom preduzeti odgovarajuće disciplinske mere "ali tek nakon regularno sprovedenog postupka i na osnovu pravnih akata RTV".

U NUNS dodaju i da ponašanje direktora RTV "sigurno neće doprineti da RTV postane moderan javni servis, kao što ni ovaj profesionalni propust neće imati nikakvog uticaja na odnose Srbije i Rusije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: