Cvetković: Poseban organ za istragu

Istragu o trgovini organima na Kosovu treba da vode organi koji će moći da istražuju na teritorijama država koje se dovode u vezu s tim slučajem, kaže premijer.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.02.2011.

11:58

Default images

Poslanici su na predlog radikala, ministrima i premijeru postavljali i pitanja vezana za trgovinu ljudskim organima i izveštaju Dika Martija.

Radikali su insistirali na tome da istragu povodom ovog slučaja rade domaći pravosudni organi i optuživali vlast da krije dokaze o zločinima.

S druge strane, predstavnici vlade upozoravali su na opasnost od politizacije istrage i insistirali na formiranju nezavisnog, ad hok organa koji bi imao pun pravni kapacitet da uradi valjanu istragu.

Iako su se i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije složili da bi priča o trgovini ljudskim organima na Kosovu morala da dobije sudski epilog, mišljenja su bila različita oko toga u koga bi imali najviše poverenja i ko bi imao pravni kapacitet da uradi istragu na teritoriji više zemalja.

Aleksandar Martinović, poslanik radikala, stranke na čiji su zahtev danas postavljana poslanička pitanja o trgovini organima i izveštaju Dika Martija, tvrdi da Euleks nije sposoban za objektivnu istragu.

Premijer Cvetković smatra da istragu treba da obave tela koji će moći da istražuju na teritorijama svih država koje se dovode u vezu sa tim slučajem jer su ljudski organi prodavani i van Kosova i Albanije, pa čak i van evropskog kontinenta.

"Zbog toga istragu treba da vrši organ koji će moći da bude sa svim tim zemljama u kontaktu. Nemamo ništa protiv Euleksa, ali naš stav je da bi taj organ morao da ima ovlašćenje koje Euleks nema i u tom kontekstu se vode razgovori", rekao je Cvetković.

S druge strane, Riza Halimi iz poslaničkog kluba manjina smatra da je Euleks u stanju da istraži navode iz Martijevog izveštaja jer se i u prošlosti bavio istraživanjem teških ratnih zločina.

Halimi je, međutim, dodao da bi ipak trebalo proširiti kapacitete Euleksa, s obzirom na to da bi istraga podrazumevala aktivnosti i na teritoriji Albanije.

Halimi je dodao da očekuje da novoizabrana Skupština Kosova donese zakon o zaštiti svedoka i time "kompletira osnovu za procesuiranje odgovornih za zločine".

Predstavnici Vlade su takođe isticali i da sada predstoji bitka i na polju prava i na polju diplomatije, te da će biti vrlo teško da se u okviru UN izglasa odluka da se formira ad hok mehanizam koji će sprovesti istragu jer su se velike države poput SAD, Francuske, Velike Britanije, već izjasnile protiv, iz političkih i finansijskih razloga.

Premijer Cvetković je istakao da je trgovina organima zločin i kriminalna aktivnost koja se ne sme politizovati, te da se Vlada zalaže za individualizovanje krivice i kažnjavanje svih počinilaca i zaštitu svih žrtava.

Osim radikala i donekle naprednjaka i predstavnika manjina, drugi poslanici nisu postavljali pitanja na temu ovog zločina.

UNMIK bi podržao međunarodnu istragu

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer saopštio je danas da bi Misija UN na Kosovu podržala međunarodnu istragu navoda iz izveštaja Dika Martija.

Zanijer je dodao da je na članovima Saveta bezbednosti da utvrde prirodu međunarodnog mehanizma koji će sprovesti istragu u okviru mandata SB UN.

"Verujem da je u interesu svih da traže jasnoću po tom pitanju i zato bih pozdravio nezavisnu međunarodnu istragu, koju bi UNMIK podržao", objasnio je on.

Zanijer smatra da je u interesu UN-a da podrže razgovore kako bi se omogućio što skoriji početak istrage, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: