Kinezi stižu na razgovor o mostu

U Beograd bi trebalo da dođe delegacija Kine, kako bi razgovarala o napretku na realizaciji projekta izgradnje mosta preko Dunava između Zemuna i Borče.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

19:50

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je precizirao da mu je posetu najavio kineski ambasador Vei Đinghua koji je preneo uveravanja da taj projekat ima prioritet za Kinu.

"Dogovorili smo se da pokušamo da otklonimo neke stvari koje nisu do kraja razjašnjene, a da na sastancima učinimo sve kako bi na proleće sledeće godine počeli radovi na mostu", rekao je Đilas.

Gradonačelnik je podsetio da je rok za predaju idejnog projekta bio još 23. februar, a da je projekat predat početkom jula, a "neke primedbe još uvek nisu otklonjene".

"Smatrali smo da je pravi način da o tome razgovaramo i da onda iskoristimo sav naš uticaj, uticaj ambasadora da se te stvari ubrzaju i otklone", objasnio je on.

Đilas je napomenuo da će se izgradnjom mosta 2014. godine Beograd potpuno osloboditi kamionskog saobraćaja, što će uticati na smanjenje saobraćajne gužve u glavnom gradu.

Đilas je pre nekoliko dana rekao novinarima da projekat izgradnje mosta od Zemuna do Borče kasni i izjavio da očekuje da će u narednim mesecima dogovoreni rokovi početi da se poštuju, naglasivši da će, ukoliko ne bude tako, njegov stav biti da potpisani ugovori treba da se izmene i "da neko drugi gradi taj most".

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je rekao da podržava Đilasa u kritici kineske kompanije i da rokovi moraju da se poštuju.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović je danas, pak, izjavila da se realizacija projekta izgradnje mosta od Zemuna do Borče odvija po planu i da nema razloga za zabrinutnost da kineski partner - kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) - neće ispuniti svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: