Zimske gume od aprila 2011.

Beograd -- Ministarstvo za infrastrukturu pomerilo rok za primenu Pravilnika o obaveznoj upotrebi zimskih guma, sa 1. novembra za 1. maj 2011. godine.

Izvor: B92, Tanjug Srbija
Podeli

Odluku o tome doneo je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, saopšteno iz ministarstva.

Mrkonjić je pozvao MUP da se do 1. maja 2011, striktno primenjuju odredbe starog pravilnika, kojim se predviđa obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnjih guma sa najmanje četiri milimetra dubine šare, kao i upotreba lanaca na pogonskim točkovima.

"Odluku donosim imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi građani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume, čime bi doveli u pitanje i samu primenu pravilnika", naveo je Mrkonjić u saopštenju.

Novi tehnički pravilnik za vozače, u okviru kog je i pravilo o obaveznim zimskim gumama, počeo je da važi danas. Iz njega je izuzet deo o obaveznom korišćenju zimskih guma za period od 1. novembra do 1. aprila na sva četiri točka.

Od brojnih pravila, zimske gume bile su najskuplja stavka. Po novom tehničkom pravilniku za vozila, zabranjeno je i zatamnjivanje stakla, kao i vožnja automobila s volanom na desnoj strani.

Takođe, po novom pravilniku vozači će u narednom periodu morati da nabave novi komplet za prvu pomoć, uže za vuču, i lanci za sneg će morati da budu u kolima, a moraće da se kupi komplet sijalica baš za to vozilo.

Pravilnik je delo Ministarstva infrastrukture, dok je saobraćajna policija tu tehnička podrška i ona koja sprovodi ove odredbe.

Info

Zabrana prolaza za NATO trupe

London, Beograd -- Pakistanski zvaničnici su na jednom graničnom prelazu prema Avganistanu zaustavili sve kamione NATO za snabdevanje međunarodnih snaga u toj zemlji.

Svet četvrtak 30.09. 22:45 Komentara: 3

Povređen predsednik Ekvadora

Kito -- Predsednik Ekvadora Rafael Korea povređen na protestima koje su organizovali pripadnici snaga bezbednosti nezadovoljni zakonom kojim im se oduzimaju bonusi.

Svet četvrtak 30.09. 22:02 Komentara: 2

Usvojena uredba o mleku

Beograd -- Vlada Srbije usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta. Time se ne rešava pitanje ukupne nestašice, kažu u "Imleku".

Ekonomija četvrtak 30.09. 21:20 Komentara: 10
strana 1 od 867 idi na stranu