Polanski neće biti izručen SAD-u

Bern -- Švajcarske vlasti saopštile su da je reditelj Roman Polanski slobodan čovek nakon što su odbacile zahtev SAD da bude izručen toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Polanski je 1977. bio optužen za intimnu vezu sa 13.godišnjom devojčicom.

Švajcarsko ministarstvo pravosuđa saopštilo je da su u razmatranje prilikom donošenja ove odluke uzeti u obzir nacionalni interesi.

Polanski je 1978. godine osuđen u SAD-u zbog nedopuštenog seksualnog odnosa sa maloletnicom, 13.godišnjom Samantom Gejmer.

Prvobitno je bio optužen za silovanje, ali je kasnije optužba preinačena u nedozvoljeni seksualni odnos sa maloletnicom nakon što je priznao to delo i nagodio se sa roditeljima devojčice.

Dan pre izricanja presude pobegao je u Francusku i od tada više nikada nije kročio na američko tle.

Advokat Polanskog Erve Temim izjavio je da se reditelj i dalje nalazi u svojoj vili u skijaškom centru Gštad gde je držan u kućnom pritvoru od decembra prošle godine.

"Polanski može sada slobodno da se kreće. Od 12.30 sati danas on je slobodan čovek", izjavila je ministarka pravosuđa Evelin Vidmer-Šlumf koja je dodala da odluka o odbacivanju izručenja nema za cilj da oslobodi Polanskog od odgovornosti za počinjeno delo.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu