Preporuke SZO-a za lečenje HIV-a

Ženeva -- SZO savetuje napuštanje najkorišćenijeg leka za sidu, "stavudina", zbog nepovratnih nuspojava, uključujući težak oblik slabljenja i poremećaje nerava.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Stavudin" je široko dostupan u zemljama u razvoju i koristi se kao terapija prve linije. Relativno je jeftin i lak za korišćenje, preneo je Rojters. Još jedan pokazatelj znatnih promena u preporukama SZO-a, u vezi sa sidom je i podsticaj da osobe zaražene HIV virusom, uključujući i trudnice, što ranije počnu da se leče da bi ostvarile duži i zdraviji život.

Svetska zdravstvena organizacija po prvi put savetuje HIV pozitivne majke da i one, i njihove bebe uzimaju lekove protiv side tokom perioda dojenja, da bi se sprečilo prenošenje virusa sa njih na dete.

Umesto "stavudina", SZO sada savetuje da se, kao lekovi prve linije protiv side, koriste "podjednako efikasni", ali manje toksični "zidovudin" (AZT) ili "tenofovir" (TDF).

Na svetskom tržištu trenutno ima dvadesetak lekova protiv side, od kojih mnogi predstavljaju kombinaciju medikamenata, tako da pacijent u jednoj tableti dobija "koktel" lekova.

Lekari su ranije odlagali otpočinjanje terapije lekovima protiv side zbog strahovanja od toksičkih propratnih dejstava i zbog toga što HIV virus može u kratkom roku da postane otporan na određeni lek. Nekoliko skorašnjih studija je, međutim, pokazalo da rano lečenje pomaže pacijentima.

Od preko četiri miliona ljudi širom sveta koji trenutno uzimaju lekove protiv side, oko polovina je na režimu koji sadrži i "stavudin", prema 80 odsto 2006.godine, kada je SZO prvi put iznela stav da države treba da počnu da razmatraju postepeno povlačenje tog leka zbog njegove velike toksičnosti, ističe Šivon Kroli iz Odseka za HIV/AIDS Svetske zdravstvene organizacije.

Novi stav stručnjaka je da odrasle osobe i adolescenti ranijim otpočinjanjem uzimanja lekova protiv side, znatno pre uspeju da smanje brojnost HIV virusa u krvi, čime možda smanjuju i rizik prenošenja tih virusa na druge.

"Nove preporuke baziraju na čvrstim dokazima koji ukazuju da se smrtnost, obolevanje i prenošenje HIV virusa i tuberkuloze smanjuju ranim otpočinjanjem tretmana", saopštava SZO.

U prošlonedeljnom godišnjem izveštaju UN-a stoji da su u svetu HIV virusom trenutno zaraženo 33,4 miliona ljudi, od kojih dve trećine u Podsaharskoj Africi.

Svet

Deda Mrazevi traže prioritet

Njujork -- Amerikanci volonteri, koji tokom decembra maskirani u Deda Mraza uveseljavaju svoje sugrađane, zahtevaju da budu prioritet u vakcinisanju protiv virusa H1N1.

Svet ponedeljak 30.11. 11:51 Komentara: 1

Irak: TV kanal Sadam

Bagdad -- U Iraku je tokom vikenda počelo emitovanje satelitskog programa na kanalu koji je nazvan po bivšem predsedniku te zemlje Sadamu Huseinu.

Svet ponedeljak 30.11. 09:16 Komentara: 5
strana 1 od 197 idi na stranu