Poslanici o ravnopravnosti polova

Beograd -- Donošenjem zakona o ravnopravnosti polova upotpunio bi se pravni osnov za dalju borbu protiv diskriminacije, poručio je poslanicima ministar Rasim Ljajić.

Izvor: Beta
Podeli

Obrazlažući poslanicima republičkog parlamenta predloženi zakon, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da su osnovni razlozi za donošenje tog zakona poražavajući pokazatelji koji govore da postoji značajna neravnopravnost u svakodnevnom životu između žena i muškaraca i da su "društvene razlike i te kako ispoljene".

Prema njegovim rečima, muškarci imaju veće prosečne zarade od žena za 17 odsto, a stopa zaposlenosti kod muškaraca je 63 odsto, a kod žena 44 odsto.

On je kazao da, prema podacima Agencije za privredne registre, muškraci čine ogromnu većinu među direktorima - čak 79 odsto.

Kako je naveo, svi ti podaci govore o neophodnosti da se dispariteti uklone i donošenje zakona o ravnopravnosti polova samo je početak jednog procesa.

"Osnovna svrha zakona je stvaranje uslova za vođenje politike jednakih mogućnosti i ostvarivanja prava i žena i muškraca, preduzimanja posebnih mera i sprečavanje i otklanjanje diskrimincije koja bi bila zasnovana na polu", rekao je Ljajić.

On je kazao da je taj predlog zakona deo usklađivanja zakonodavstva Srbije sa međunarodnim zakonodavstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu