Dečaci oboleli od distrofije

Varvarin -- Četiri dečaka porodice Marković, koja trenutno živi u trošnoj kući u selu Maskare kod Varvarina, boluju od progresivne mišićne distrofije.

Izvor: B92
Podeli

Od kada su se razboleli, dečaci ne idu u školu, niti im je na bilo koji način omogućeno da pohađaju nastavu. Jedini prihod porodice je naknada za tuđu negu koju dobijaju za dva dečaka. Živka i Živorad Markovic izrodili su dvanaestoro dece. Iako su rođeni zdravi, svih pet sinova kasnije su oboleli od progresivne mišićne distrofije, od koje je najstariji Marko umro pre pet godina.

U kolicima su sada Miloš, Andrija i Mladen, dok za sedamnaestogodišnjeg Nikolu roditelji ne mogu da obezbede čak ni kolica.

Angažovanje Narodne kancelarije

Posle emitovanja priloga o porodici iz Varvarina, Televiziji B92 javila se direktorka Narodne kancelarije predsednika Srbije Tanja Pašić, koja je rekla da kancelarija preduzima sve kako bi se deci omogućio normalan polazak u školu, o čemu će javnost biti uskoro obaveštena.

Porodica se iz sela Izbenica doselila u selo Maskare i sada živi u iznajmljenoj trošnoj kući za koju mesečna kirija iznosi dve hiljade dinara.

Svi spavaju u jednoj sobi, a od kada su se razboleli dečaci ne idu ni u školu .

Jedini prihod ove pordoice je nadoknada za tuđu negu koju dobijaju dva dečaka. Roditelji su često prinuđeni da rade kao nadničari, a tada o dečacima brinu njihove sestre.

Ova deca nemaju pravo na dečji dodatak, porodica ne može da ostvari ni pravo na materijalno obezbeđenje.

U Centru za socijalni rad u Varvarinu saznajemo da je porodica u više navrata dobijala jednokratnu pomoć i da je bilo ponuđeno renoviranje kuće u kojoj su ranije živeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu