Karadžić uložio žalbu

Radovan Karadžić uložio žalbu na odluku Tribunala da odbije obustavljanje postupka protiv njega na osnovu navodnog sporazuma o imunitetu sa Ričardom Holbrukom.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2009.

01:28

Default images

U žalbi koja je juče objavljena u Haškom tribunalu, nekadašnji predsednik Republike Srpske je od žalbenog veća zatražio da ukine prvostepenu odluku i da naloži sudskom veću da obavi preliminarno saslušanje svedoka koji bi potvrdili postojanje sporazuma Karadžić - Holbruk.

Karadžić je svoj predlog od 25. maja za odbacivanje optužnice zasnovao na tvrdnjama da mu je američki diplomata tokom sastanka sa srpskim i bosanskim zvaničnicima u Beogradu 18. i 19. jula 1996. obećao imunitet od Tribunala u Hagu, tj. da neće biti uhapšen i izručen ukoliko se povuče iz politike i javnog života.

Nekadašnji lider bosanskih Srba tvrdi da je Holbruk delovao u ime Saveta bezbednosti UN koji je osnovao Haški tribunal i da je sporazum obavezujući za Tribunal i da isključuje njegovu odgovornost.

Holbruk je sve te navode odbacio, navodeći da Karadžiću nikad nije obećano da neće biti procesuiran u Hagu, dok je Tribunal u više navrata, pa i u odluci na koju je žalba izjavljena zauzeo stav da sporazum čak i da je postojao nije obavezujući za tu instituciju.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, posle 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: