Srbija i zvanično bez novog gripa

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su rezultati "Torlaka" pokazali da kod pacijentkinje iz Novog Sada nije registrovan virus novog gripa.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 30.04.2009.

12:39

Default images

On je rekao da se ona oseća dobro i da je odlučeno da se epidemiološki nadzor nastavi u kućnim uslovima. Milosavljević je rekao i da će nalaz biti proveren po proceduri u referentnoj laboratoriji Svetske zdravstvene organizacije u Londonu.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo rekao je ranije danas da u Vojvodini nema novog gripa, jer krvna slika osobe za koju se sumnjalo da je inficirana ne odgovara toj influenci.

"Pacijentkinja se i dalje nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, jer postupak nalaže da ona ostane tu dok se definitivno ne potvrdi da nije inficirana, pošto je doputovala iz područja u kojem ima obolelih od gripa H1N1", rekao je on.

Prema rečima sekretara Atile Čenegerija, sve analize su pokazale da pacijentkinja nema simptome novog tipa virusa, a pošto su oni slični standardnom gripu, može se reći da ona nije inficirana, ali će se sačekati izveštaj iz instituta "Torlak", koji je jedina referentna laboratorija za grip u Srbiji.

Čengeri je potvrdio da se pacijentkinja vratila sa puta iz Teksasa, gde je boravila kod svoje porodice, i da se zbog povišene temperature javila svom lekaru koji ju je uputio na Infektivnu klinku na pregled, gde je ustanovljeno da nema prisustva virusa H1N1. On je naveo da niko iz njene porodice u Teksasu nije zaražen virusom gripa, ali je doza opreza bila neophodna, s obzirom na to da u SAD ima 126 osoba koje su inficirane virusom, a jedna osoba je i preminula.

Na pitanje da li je bilo potrebno javnosti saopštavati neproverenu informaciju o inficiranoj osobi, Čengeri je rekao da javnost treba da bude redovno informisana o svemu, ali da misli da je informacija bila preuranjena.

Čengeri je danas saopštio da će građani iz Vojvodine moći da dobiju sve neophodne informacije o novom tipu virusa gripa pozivom na broj telefona 0700 700 400. A ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je, pri poseti Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, da će u narednih nekoliko nedelja zalihe lekova koji bi se koristili u slučaju širenja virusa biti povećane, tako da pokriju tri odsto populacije, umesto sadašnjih jedan.

Sedamdesetogodišnja žena koja je nedavno doputovala iz Sjedinjenih Država prijavila se lekarima u Novom Sadu kako bi prekontrolisala svoje zdravlje, budući da dolazi iz regiona koji je najteže pogođen virusom “svinjskog” ili “meksičkog” gripa.

"Ima sliku koja može, ali ne mora da odgovara meksičkom gripu. Doputovala je pre tri dana iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je ranije danas Tomica Milosavljević.

“Sada je dobro, uzorci krvi su u ‘Torlaku’ i do kraja dana imaćemo preliminarne rezultate. Čim ih budemo imali, obavestićemo javnost”, kazao je on.

Ministar: Uskoro veće zalihe

Zalihe lekova koji bi se koristili ukoliko bi se virus proširio u Srbiji su male i pokrivaju tek jedan odsto populacije.

Ministar zdravlja kaže da će se u budžetu naći sredstva za nabavku većih količina neophodnih lekova.

“Ništa se ne sekirajte. U narednih nekoliko nedelja, rezerve će biti dovoljne da pokriju tri odsto populacije, uz pretpostavku da uzimamo onoliko koliko nam treba. Svaki procenat je milion evra, nije jednostavno”, rekao je on. “Od leka ne treba očekivati čarobno rešenje, ali ga treba imati. I Meksiko ima jedan odsto i neke bogatije zemlje nemaju više. Ovo je jedan minimum koji je bio preporučen, ali je za nas bio maksimum”, ukazao je ministar.

“U novim uslovima, posle rebalansa, preraspodelićemo prioritete, nešto ćemo ukinuti, ali kupićemo ono što treba”, naveo je Milosavljević.

Ministar kaže da se svet suočava sa genetski promenjenim virusom i da će tek ispitivanja koja će uslediti dati precizniji odgovor o njegovoj prirodi.

U ovom trenutku, zna se da meksički ili svinjski grip liči na sezonski grip, da virusu treba oko 10 dana da preraste u bolest, a da je pranje ruku i izbegavanje kontakta sa mogućim obolelim za sada najbolja prevencija.

O novom virusu gripa danas je raspravljala i Vlada Srbije, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Jedinu potvrdu o virusu daje "Torlak"

Da je neko u Srbiji oboleo od svinjskog gripa može da potvrdi samo institut "Torlak", jedina referentna laboratorija za grip.

Ukoliko se u Srbiji pojavi sumnjiv slučaj, građani bi tu informaciju mogli da imaju za tri dana, koliko je potrebno da slučaj pojave novog gripa potvrde "Torlak" i referentna laboratorija u Londonu. Brisevi za slučaj običnog, ali i svakog drugog gripa uzimaju se iz grla i nosa, i to 48 sati posle pojave prvih simptoma. Brisevi zatim stižu u Institut "Torlak", tj. u referentnu laboratoriju za grip, gde se vrši analiza. "Mi smo glavno mesto u Srbiji gde stižu svi brisevi kako u toku sezonskog gripa, tako i u ovoj vanrednoj situaciji i naša uloga je da potvrdimo ili isključimo svaki sumnjiv slučaj i u slučaju da u ovoj situaciji imamo sumnjiv slučaj, mi smo u obavezi da taj uzorak pošaljemo u našu referentnu laboratoriju koja se nalazi u Londonu na potvrdu", kazala je Jasminka Nedeljković, šefica Nacionalne referentne labaratorije za grip.

Proces utvrđivanja da li se radi o običnoj ili nekoj novoj vrsti gripa ubrzava tzv. rijal tajm PCR aparat.

"Mi smo razvili molekularne tehnike za detekciju kako sezonskog gripa, tako i mnogih drugih respiratornih virusnih infekcija. Mi, uz pomoć ovog aparata, možemo već posle par sati da postavimo brzu virusološku dijagnozu, odnosno da vidimo da li je u pitanju sezonski grip, u ovom slučaju da razlučimo da li je u pitanju ova nova varijanta gripa", rekla je Jasminka Nedeljković.

Ukoliko referentna laboratorija u Londonu utvrdi da se radi o virusu novog gripa, informaciju prvo dobija Institut "Torlak", zatim se obaveštava Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija.

Tek posle toga, informacije postaju dostupne javnosti. Za čitavu tu proceduru potrebno je oko 72 sata.

Potrebno svega nekoliko sati

Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak” potrebno je svega nekoliko sati da utvrdi postojanje virusa meksičkog gripa.

Ukoliko se njegovo postojanje potvrdi, uzorci i analize šalju se u laboratoriju u Londonu, koja je jedina nadležna za Evropu.

“Ono što smo mi uradili, šaljemo u London, u centralnu laboratoriju na proveru, jer je ‘Torlak’, kao nacionalona laboratorija, u sistemu laboratorija Svetske zdravstvene organizacije i ponašamo se isključivo uz skladu s propisima SZO”, kaže direktor Instituta za imunologiju i virusologiju “Torlak” Ranko Dakić.

Ministar zdravlja kaže da Srbija u robnim rezervama skladišti 75.000 kutija antivirnusnih lekova i da će u narednih nekoliko nedelja ta količina biti utrostručena, a lekovi će bolnicama biti prosleđivani po potrebi.

U Institutu "Torlak" je ponovo boravila delegacija SZO, kako bi proverila da li je taj institut sposoban za čuvanje i distribuciju vakcina gripa.

Ranko Dakić kaže da je ovo završna provera i da je Srbija šesta zemlja, od ukupno 69, koja je dobila sertifikat za njihovu proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: