Katarakta se operiše i u ranoj fazi

Beograd -- Zbog zdravstvene neprosvećenosti, zamućenje prirodnog očnog sočiva - katarakta prvi je uzrok slepila u Srbiji, baš kao u zemljama trećeg sveta, kažu stručnjaci.

Izvor: B92
Podeli

U Srbiji svake godine 60.000 ljudi oboli od katarakte. U narodu zvana "siva mrena", katarakta predstavlja zamućenje prirodnog očnog sočiva, od kojeg postepeno slabi vid i ukoliko se zapusti, vodi do potpunog gubitka vida.

“Prve simptome katarakte primetio sam na desnom oku pre oko tri godine. Jako mnogo mi je remetilo život. Jednostavno, ne razaznajem boje, sve je žućkasto, mutno”, kaže jedan od pacijenata Instituta za očne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Katarakta je najčešće posledica degenerativnih promena na oku koje se javljaju starenjem.

Međutim, može da bude i urođena i tada je vrlo komplikovana.

Javlja se i kao posledica povrede, zračenja, ili je prateći problem nekih bolesti kao što je dijabetes.

Danas se katarakta uspešno operiše i u ranom stadijumu, te nije nužno kao pre deset godina čekati da uznapreduje.

“U velikom procentu, naši pacijenti dođu, nažalost, praktično slepi. Mislim da je u pitanju neinformisanost, da oni ne znaju, da misle da tako treba, da godinama gube vid, a da ne odu kod očnog lekara”, kaže Ivan Stefanović, direktor Instituta za očne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Sa napretkom oftalmološke hirurgije svakodnevno se usavršava operacija katarakte, pri čemu se različitim tehnikama odstranjuje zamućeno sočivo.

Najsavremenija metoda operacije je ultrazvučna operacija.

“Danas je operacija katarakte, tom novom foko metodom, ili mikroincezionim tehnikama koje smo počeli da radimo prošle godine na klinici kao jedni od prvih u Evropi, tehnika sa rezom od 1,8 milimetara”, kaže Stefanović.

U Srbiji se godišnje operiše oko 16.000 pacijenata sa kataraktom, ali su potrebe veće.

Na operaciju se čeka do godinu dana, ali se u Insitutu za očne bolesti čeka najduže tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 828 idi na stranu