Internet kao pokretač tržišta

Beograd -- Internet može tržište Srbije da učini efikasnijim i zato je veliki broj kredita opredeljen upravo za pokretanje posla u toj oblasti, kaže resorna ministarka.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić je na konferenciji o "Internet ekonomiji", koju je organizovao dnevni list "Danas", navela da u Srbiji trenutno posluje 2.300 informatičkih kompanija sa 60.000 zaposlenih, koji su u 2007. godini imali učešće od 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda.

Ministarka je ukazala da više od 20 odsto tih firmi u Srbiji ima stopostotnu zastupljenost kompjutera u svom poslu, napominjući da je osnovni prioritet države jačanje svesti o značaju internet tehnologija jer Srbija svoj prosperitet može da ostvari samo intenzivnijim korišćenjem novih medija.

Ministarka o elektronskom potpisu

Ministarka najavila je da očekuje da će za mesec dana nove lične karte moći da počnu da se koriste i za elektronsko potpisivanje dokumenata.

Ona je kazala da ministarstva telekomunikacije i unutrašnjih poslova već mesecima sarađuju da bi omogućili da se lične karte koriste i kao elektronski potpis, koji ima pravnu snagu svojeručnog potpisa.

Ona je najavila da će 23. marta početi javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu, napominjući da do maja treba da se utvrdi i obim univerzalnog servisa koji država mora da obezbedi.

Predviđeno je i formiranje fonda iz kojeg će biti finansirano uvođenje elektronskih servisa u one delove Srbije gde to nije isplativo.

Do juna svim delovima Srbije treba da bude omogućen i širokopojasni pristup Internetu, a od septembra će početi i javna rasprava o zakonu o elektronskoj komunikaciji.

Ministarka je najavila i da će iduće nedelje krenuti prve probe funkcionisanja elektronske vlade, a od 11. juna očekuje se početak rada bez "papirnih" sednica vlade.

Ministarka je najavila i da će u narednih mesec dana početi projekat dodavanja sertifikovanog elektronskog potpisa na nove lične karte sa čipom.

Matićeva je rekla i da se danas otvaraju ponude na tenderu za projektovanje infrastrukture za širokopojasni Internet u regionu koji se radi u okviru Helenik plana zajedno sa Grčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu