Izložba Sošane Šuler u holu NBS

Beograd -- Izložba slika austrijske umetnice Sošane Šuler, koja je tokom 20. veka stvarala u vodećim umetničkim krugovima, otvorena je u holu zgrade Narodne banke Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Ovo je jedan u nizu događaja kojima će Narodna banka tokom ove godine obeležeti 125 godina od početka rada. Sošana Šuler je Jevrejka iz Austrije, koja je tokom 20. veka živela i stvarala u Londonu, Americi i Parizu, a danas je ponovo u rodnom Beču.

Zainteresovana za istočnjačke tehnike slikanja, deo života provela je u Indiji, Kini i Japanu, gde je izučavala akvarel i kaligrafiju.

Kustoskinja izložbe Dragana Kovačić, kaže da se radi o umetnici koja je vodila vrlo nekonvencionalan život za ženu posle Drugog svetskog rata i čiji je životni put odredila njena umetnost.

Izložbu su svečano otvorili ambasador Austrije u Srbiji i ministar kulture Nebojša Bradić, a tim povodom u Beograd je doputovao i sin umetnice, Amos Šuler.

"Sve je počelo u Beču, gde mi se obratio kulturni ataše Srbije u Austriji. Bili smo veoma zainteresovani, jer Sošana nije nikad izlagala u Srbiji. Za nas je ovo veoma uzbudljiv događaj i veoma sam srećan što je izložba otvorena", rekao je on.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 909 idi na stranu