Svedoci: Bili smo zarobljeni

Na suđenju grupi Stanka Subotića Caneta, optuženoj za šverc cigareta, bivši policajci rekli su da su bili zarobljeni prilikom kontrole magacina sa cigaretama.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2008.

19:07

Default images

Finansijski policajac Miroslav Uzelac svedočio je da su u noći između 9. i 10. oktobra 1996. njega i njegovog kolegu u Rumenki zarobili naoružani ljudi i zatvorili ih u prostoriju pored magacina, a da su kasnije u tu prostoriju dovođeni i drugi finansijski policajci koji su krenuli u kontrolu magacina, ukupno njih sedmorica.

"Magacin je bio osvetljen i zaprepastio sam se kada sam video koliko je cigareta unutra. Pitao sam kolegu šta ćemo mi ovde bez policije, a onda su na nas nasrnula trojica naoružanih ljudi, vikali su, šutirali nas i odveli nas u neku prostoriju i zapretili nam da ne pravimo nagle pokrete jer će nas likvidirati", rekao je Uzelac.

Svedok je među optuženima prepoznao Luku Nenadića, optuženog za nezakonito lišavanje slobode uz upotrebu sile, a optuženi je naveo da svedoka nikada nije video.

Uzelac je rekao da su se cele noći čuli kamioni koji su dolazili i odlazili, a da su oko podne sledećeg dana, kada su pobegli iz te prostorije, videli prazan magacin i iščupane telefonske kablove u portirnici magacina i da su im ključevi od službenih automobila ukradeni, pa su se u Novi Sad vratili autobusom.

"Bilo mi je čudno što za takvu akciju nismo imali asistenciju policije, koju smo imali i za obične kontrole tezgi na pijacama. Bila je to amaterska akcija finansijske policije kojom je rukovodio Mirko Ugin iz Beograda, koji je kasnije napredovao u službi", rekao je Uzelac.

Uzelac je naveo da se za taj slučaj zainteresovao inspektor Bogdan Pušić, kome su zarobljeni finansijski policajci posle mesec dana dali izjavu, i da je istom inspektoru izjavu davao i krajem 2000. godine i 2003. godine u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala.

Finansijski policajac Dušan Vlahović svedočio je da je pre nego što je zatvoren u prostoriju sa ostalim kolegama kod magacina video Žiku Jovanovića Crnogorca iz Jedinice za specijalne operacije, za kojeg je rekao da "nema veze sa slučajem, nego je došao u posetu".

Sudija Milena Rašić pitala je svedoka kako je to Jovanović "došao baš u posetu magacinu", na šta je Vlahović odgovorio da je "stekao takav utisak". Vlahović je, takođe, prepoznao optuženog Nenadića i naveo da je on učestvovao u "zadržavanju".

Vlahović je naveo da se kasnije raspitivao "o čemu se radi" u vojnoj bezbednosti, gde je imao veze jer je "ranije radio u narodnoj odbrani", ali da mu je tamo rečno da "sve zaboravi i da se više ne raspituje".

"Tada sam bio u opoziciji i znao sam da je sve to obračun unutar Socijalističke partije Srbije jer su se u skupštini posvađali tadašnji direktor Uprave prihoda Mirko Kulić i šef carine (optuženi) Mihalj Kertes, pa je Kulić tom akcijom Kertesu hteo da dokaže da se akcizna roba švercuje," rekao je Vlahović.

Optuženi Kertes pitao je Vlahovića, koji je bio član Reformista Vojvodine, a sada je u Demokratskoj stranci i radi u vojvođanskom Sekretarijatu za finansije, kakav je trenutno obračun u pitanju i sa kojom strankom vrši vlast, ali je sud zabranio to pitanje.

Finansijski inspektor Živko Makarić svedočio je da je mesec dana pre "zadržavanja" njegovih kolega u magacinu u Rumenki video 15 kamiona sa stranim tablicama koji su čekali na istovar cigareta, koje su sa druge strane magacina istovremeno tovarene u manje kamione, a oni su, kako je naveo, verovatno pripadali kupcima cigareta.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada bi trebalo da svedoči Kulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: