Orka: Manjkav zakon o životinjama

Organizacija za brigu o životinjama zatražila je da se odloži utvrđivanje Nacrta zakona o dobrobiti životinja zbog neusklađenosti sa evropskim standardima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.11.2008.

18:15

Default images

Orka je od ministra poljoprivrede Saše Dragina zatražila da kao nadležni ministar odloži utvrđivanje tog zakona na Vlade Srbije i njegovo prosleđivanje Skupštini na usvajanje, zbog niza nedostataka u postojećem tekstu do kojih je došlo tokom poslednje izmene teksta nacrta.

U saopštenju se navodi da Orka ima saznanja da Nacrt zakona o dobrobiti životinja treba da se nađe pred vladom već u četvrtak.

Ministru je istovremeno dostavljen predlog za izmene i dopune teksta zakona.

Orka je takođe zatražila i hitan sastanak sa ministrom, jer je opšta ocena konsultovanih stručnjaka - saradnika Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama, da će se usvajanje navedenog zakonskog teksta negativno odraziti i na stepen sinhronizovanosti propisa naše zemlje sa propisima EU.

Tekst Nacrta zakona u čijoj izradi su učestvovali eksperti angažovani od Ministrastva poljoprivrede, eksperiti iz EU, kao i organizacija Orka, u potpunosti je bio (do pre nekoiko meseci) sinhronizovan sa evropskim zakonodavstvom, a koji je sada u priličnoj meri, prema našem uverenju, unazađen, navodi Orka.

Naime, detaljno analizirajući poslednju verziju Nacrta zakona, uočeno je da on nije harmonizovan sa postojećim direktivama EU koje regulišu dobrobit životinja.

Kako se navodi, Nacrt zakona ne sadrži odgovarajuće institucionalne mehanizne koji će omogućiti efikasno sprovođenje ove sasvim nove i složene oblasti u praksu (efikasan nadzor nad sprovođenjem zakona, efektivna kaznena politika), kao ni telo zaduženo za kreiranje, nadzor i unapređivanje politike u oblasti dobrobiti životinja (Nacionalni savet za dobrobit životinja).

Ovo je od posebnog značaja ako znamo da Nacionalni program integracije Srbije u EU ističe da će "ključna stvar narednih faza odnosa Srbije sa EU biti sprovođenje preuzetih obaveza", navedeno u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: