Manter: Razlike nisu prepreka

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter kaže da razlike u stavovima o Kosovu između Vašingtona i Beograda nisu prepreka za dobre odnose dveju država.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

11:06

Default images

On kaže da postoje pitanja u kojima nema nikakvih razlika između Srbije i SAD. "Mislim da se treba koncentrisati na ono u čemu se slažemo, a to je integracija sa Evropskom unijom, prosperitet i napredak ovog naroda", kaže Manter i dodaje da SAD svakako mogu pomoći u reformi institucija sistema u Srbiji.

Na pitanje koliko razlike u stavovima o Kosovu mogu da utiču na ukupne odnose Vašingtona i Beograda, američki ambasador je u intervjuu novopazarskom radiju Sto plus i agenciji Beta rekao da veruje da o tome može prijateljski i otvoreno da se razgovara.
"Postoje pitanja koja su, po našem mišljenju, ključna za stabilnost regiona. Optimisti smo, čak i ako postoje nesuglasice u vezi sa Kosovom. Međutim, svi mi, mislim SAD, Srbija, i naši evropski prijatelji, smatramo da je najvažnije brinuti o stabilnosti Balkana i uopšte budućnosti naroda koji žive u regionu", rekao je Manter.

Na pitanje da li učešće predstavnika SAD u Euleksu, prvo takvo učeće u nekoj misiji EU, predstavlja presedan za buduću saradnju SAD i EU na Kosovu, američki diplomata je dogovorio da "više voli da kaže da je to nastavak snažne saradnje sa Evropskom unijom".

Manter je naglasio da je Euleks zasnovan na Rezoluciji 1244 i da predstavlja važan mirnodopski potez Evropske unije za stabilnost i mir na Balkanu.

"Dakle, to je obaveza da se sprovede vladavina prava i da ona postane deo institucija Kosova i, kao što sam već rekao, da prava svih budu zaštićena i priznata", rekao je Manter.

Na pitanje da li će i spoljna politika nove američke administracije, nakon predsedničkih izbora 4. novembra, biti usredsređena na Evropu, ambasador SAD je rekao da će, bez obzira na to koji će kandidat pobediti, Vašington nastaviti da bude prijatelj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: