Zaštita dece od visokih temperatura

Osipi i druge alergijske reakcije na sunce upozoravaju da malu decu treba brižljivo štititi od sunčevih zraka, posebno u periodu od 10 do 17 časova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2008.

16:52

Default images

Nagli dolazak vrelih, sunčanih dana razlog je što deca češće posećuju lekare. Crvenilo kože, osip, blagi otoci, neki su od pokazatelja da je dete bilo predugo izloženo sunčevim zracima. Tokom toplih dana česte su i stomačne tegobe.

Sunce je izvor života i zdravlja, ali u periodu od 10 do 17 časova ono postaje opasno. Za malu decu nužan je šeširić, ali i tanka bluzica sa dugim rukavima, kako bi koža bila bolje zaštićena. Čak i kreme sa visokim faktorom zaštite nisu garancija.

"Čak i boravak na plaži pod suncobranom, ili u hladu nekog većeg drveta, takođe trpi uticaj reflektovanih sunčevih zraka, tako da ipak savetujemo da taj period dete bude u nekim kućnim uslovima. S tim što savetujemo da u večernjim satima se dete izvede u šetnju, jer ti kosi zraci upravo blagotvorno deluju", kaže Marica Milidrag, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

Tokom vrelih dana preti i opasnost od sunčanice.

"Sunčanica ili pregrejanost tela deteta se ispoljava tako što dete dobije visoku temperaturu, dobije glavobolju, može i da povraća, ono je prosto suvo i u takvim situacijama, naravno, rehidracija je najvažnija", objašnjava Milidragova.

Dete odmah treba skloniti u hladovinu, dati mu sredstvo za obaranje temperature, stalno ga nuditi tečnošću i, svakako, odmah potražiti savet lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: