Dragin: Dunav zagađeniji

Beograd -- Ministar za zaštitu životne sredine kaže da je Dunav trenutno zagađeniji nego 2001.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Saša Dragin je izjavio da rezultati ispitivanja koje je sproveo brod-laboratorija Argus pokazuju da je Dunav trenutno zagađeniji nego u vreme ispitivanja zagađenosti 2001. On je rekao da su rezultati međunarodne naučne ekspedicije koja ispituje uzorke vode u Dunavu i njegovim pritokama, od Nemačke do Crnog mora, pokazali da je reka zagađenija, naročito u svom srednjem i donjem toku.

"Zagađenje koje dolazi od velikih gradova na obalama Dunava je povećano", precizirao je Dragin i dodao da će kompletni rezultati biti gotovi narednog leta.

On je za Politiku objasnio da će rezultati o kvalitetu vode iz Dunava pomoći zemljama dunavskog sliva da što bolje sprovedu Konvenciju o očuvanju te reke.

Stanje u pritokama gore nego u samom Dunavu

Preliminarni rezultati međunarodnog istraživanja Dunava, u kome je učestvovao i brod laboratorija iz Srbije "Argus", pokazali su da je stanje u pritokama, pogotovo u srednjem i donjem delu Dunava, kritičnije nego u samom Dunavu, dok zagađenje iz velikih gradova nastavlja da bude veliki faktor rizika za tu reku.

Drugo zajedničko istraživanje Dunava i njegovih pritoka, najveća istraživačka ekspedicija ove godine u svetu, započeto je 14. avgusta u Regensburgu u Nemačkoj, a završeno 28. septembra u delti Dunava u Rumuniji.

Prvi rezultati pokazali su da je količina nitrata u Dunavu nešto viša nego 2001. godine, dok je nivo fosfata niži, navedeno je na sajtu Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Završni rezultati istraživanja biće poznati na proleće sledeće godine, tako da će ministri podunavskih zemalja moći da na osnovu njih odluče koje mere treba preduzeti na smanjenju zagađenja Dunava. Istraživanje bi trebalo da doprinese i boljoj primeni Konvencije o zaštiti reke Dunav, koja je potpisana 1994. godine.

Cilj istraživanja je da se skupe uporedive i pouzdane informacije o kvalitetu vode i zagađenju na celom toku reke Dunav i njegovih pritoka Drave, Tise, Save, Velike Morave, Argesa, Olta i Pruta.

Istraživanje je zajednički projekat 11 zemalja - Nemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu