"Na potezu međunarodna zajednica"

Vojislav Koštunica kaže da ključnu ulogu u odbacivanju nasilnog rešenja za Kosovo u ovom trenutku ima međunarodna zajednica.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.09.2007.

10:59

Default images

"Srbija je u Njujorku ponudila albanskoj strani kompromisno i demokratsko rešenje koje se sastoji u garantovanju statusa najpovlašćenije nacionalne manjine koji danas postoji u svetu", izjavio je Koštunica. "Samo demokratsko rešenje položaja albanske nacionalne manjine u Pokrajini može garantovati stabilnost i mir", rekao je premijer za Tanjug.

"Nasilna i jednostrana rešenja na osnovu kojih bi albanska nacionalna manjina u Srbiji pokušala da stvori još jednu albansku državu predstavljaju izuzetno opasan presedan, koji bi ugrozio ne samo Balkan, već i celokupan međunarodni poredak", upozorava Koštunica.

Srpski premijer je rekao da je cilj Srbije da kroz demokratsko rešenje bude obezbeđen "razvoj i prosperitet i albanske nacionalne manjine i Pokrajine i, naravno, cele zemlje".

"Svakako, presudnu ulogu u okretanju ka demokratskom rešenju i odbacivanju nasilnog i jednostranog rešenja sada ima međunarodna zajednica", smatra Koštunica.

Tači: Nemoguć dogovor oko statusa

Hašim Taèi (FoNet)
Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači kaže da Srbija i Kosovo ne mogu postići saglasnost oko političkog statusa Kosova. "Za Kosovo postoji samo jedno rešenje - potpuna nezavisnost je naš kompromis, dok je pretenzija Srbije za suštinsku autonomiju hegemonična", rekao je Tači u intervju za prištinski dnevni list Ekspres.

Poslednji sastanak sa pregovaračkim timom Srbije u SAD, Tači je opisao kao interesantan: "Sastanak u Njujorku je bio jasan signal za međunarodnu zajednicu da se što pre mora doneti odluka oko budućnosti Kosova kao suverene države".

Član pregovaračkog tima Kosova je naglasio da će se na narednom sastanku sa vlastima Srbije, koji će se održati 14. oktobra u Briselu, raspravljati o demokratskim principima i budućim odnosima između Kosova i Srbije kao i o budućem međunarodnom prisustvu na Kosovu.

On je rekao da će Priština posle 10. decembra uskladiti svoje delovanje sa "međunarodnim prijateljima", ali nije dao neki određen datum oko proglašenja nezavisnosti.

"Svoje delovanje Priština će uskladiti sa Vašingtonom i Briselom. Kosovu, pre svega, treba odluka o statusu i međunarodno priznanje" rekao je Tači, kao i da će Skupština Kosova u određenom trenutku doneti odluku koja će biti u skladu sa voljom naroda Kosova.

"Direktni razgovori su bili konstruktivni"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je rekao da smatra da su prvi direktni razgovori između delegacija Srbije i Kosova bili prilično konstruktivni, kao i da se nada da će njihov nastavak biti uspešan.

Na konferenciji za novinare u portugalskom gradu Evora tokom neformalni skup ministara odbrane članica Evropske unije, Solana je kazao kako ne može da kaže da je na razgovorima u Njujorku mnogo toga postignuto, ali da su prvi direktni razgovori dve delegacije održani u komotnoj i konstruktivnoj atmosferi.

Obe strane su se složile da se uskoro sretnu u Briselu, 14. oktobra i kako je obećao Solana mnogi međusobni susreti tek predstoje uz ključnu ulogu posredničke trojke u pregovoračkom procesu iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i EU.

Solana je međutim odbio da odgovori šta će EU uraditi ukoliko Srbi i Albanci ne dođu do kompromisnog rešenja, do 10. decembra do kada "trojka" međunarodne Kontakt grupe treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

Ren: Ne odlagati dogovor o statusu

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren pozvao je Beograd i Prištinu da više ne odlažu konačni dogovor o statusu Kosova i okrenu se prosperitetnijoj budućnosti. U ekskluzivnom razgovoru za "Glas Amerike", Ren je rekao da će Kosovo i Srbija ostati prepleteni i u budućnosti.

"Ako pogledate dalje od sadašnjeg trenutka, prema neposrednoj budućnosti, recimo 5, 10, 15 godina unapred, videćete da će i Srbija i Kosovo, kako god bude definisan status Kosovo, biti u EU, kao i ostali delovi zapadnog Balkana", naveo je on.

Prema tome, kako je rekao, ako posmatrate dugoročnije, možete da vidite da su Srbija i Kosovo međusobno veoma zavisni i da će oboje biti deo EU, kada ispune uslove za prijem.

Oli Ren je istakao da je EU pre za rešenje koje bi bilo rezultat pregovora, nego za jednostrane akcije.

"EU želi da uloži rad i trud u pregovorno rešenje, da okrene svaki kamen ako zatreba, pa i više od toga, ali naravno, očekujemo da i Beograd i Priština budu konstruktivni. Rešenje kroz pregovore bi u svakom slučaju za sve bilo bolje, ako bi moglo da se pronađe", naveo je Ren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: