Tuže Hrvatsku za Jasenovac?

Učesnici konferencije o Jasenovcu traže tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

16:29

Default images

Učesnici Četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu danas su u Banjaluci usvojili deklaraciju kojom traže pokretanje tužbe protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

U deklaraciji se od Saveta ministara Bosne i Hercegovine i vlada Republike Srpske i Srbije zahteva pokretanje tužbe protiv Hrvatske za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u sistemu jasenovačkih logora, u NDH. Deklaracijom se predlaže Savetu ministara BiH, vladama Srbije i RS da Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnesu zahtev za obeštećenje žrtava genocida i njihovih potomaka.

Prema deklaraciji, od vlada Hrvatske, RS i Srbije traži se da pokrenu postupak za objedinjavanje jasenovačkog kompleksa, sada podeljenog između BiH i Hrvatske, i njegovo stavljanje pod zaštitu UNESKO-a.

Traži se i hitno ispitavanje područja Uštica, gde je, kako je navedeno, masovna grobnica s više od 12.000 Roma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: